Νέα μέτρα στο τραπέζι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα παντού και για όλους

Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό είναι σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ενώ πλέον η νέα μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την Ευρώπη.

Έτσι, εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργό και συγκεκριμένα:

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 δίνοντας μάλιστα περιθώριο έως τις 16 Ιανουαρίου να εμβολιαστούν αλλιώς θα τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο μέσω της ΑΑΔΕ ύψους 100 ευρώ το οποίο θα αποστέλεται κάθε μήνα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δωρεάν προμήθεια ενός self test από τα φαρμακεία για τους εμβολιασμένους πολίτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προληπτικός έλεγχος

Στον «οδικό χάρτη» των φετινών Χριστουγέννων προστίθεται ακόμη ο γενικός προληπτικός έλεγχος μέσω της διανομής ενός δωρεάν αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε κάθε ενήλικα πολίτη (εμβολιασμένο και μη) και σε δύο φάσεις. Στόχος της «άσκησης», όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, είναι να ανιχνευθούν τυχόν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και να ιχνηλατηθεί η πορεία του ιού στο διάστημα μέχρι το πέρας των γιορτών. Για το λόγο αυτό, ένα δωρεάν self test θα διατεθεί σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη στις :

· 6-12 Δεκεμβρίου και

· 3-7 Ιανουαρίου.

Στα μέτρα αυτά έρχεται να προστεθεί και η επαναφορά της μάσκας παντού σε εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους καθώς μέχρι σήμερα η χρήση μάσκας ήταν μόνο σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Μάλιστα σχετικά με τη μάσκα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται διπλή στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αύριο Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 10.30, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης και σε αυτήν ενδεχομένως να προστεθεί και η επαναφορά της μάσκας.