Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού πρώτης δόσης για άνω των 60 – 9.000 «σπεύδουν» για εμβολιασμό

«Ο μέσος όρος των ραντεβού των προηγούμενων ημερών σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών ήταν περίπου στις 2.500 ημερησίως και ήταν μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των ραντεβού που κλείνονταν στις άλλες ηλικιακές ομάδες. Από χτες μετά την ανακοίνωση και μέχρι πριν από 2 ώρες περίπου έχουμε 9.000 εγγραφές ηλικίας από 60 ετών και άνω, είναι το 40% του συνόλου των χθεσινών εγγραφών πρώτων ραντεβού δηλαδή από τις 23.000 που ήταν τα πρώτα ραντεβού χθες τα 9.000 είναι των άνω των 60 ετών.

Ακολούθησε μια κλιμακούμενη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης ειδικά στη συγκεκριμένη αυτή ηλικιακή ομάδα καθώς τα νούμερα είναι αδυσώπητα.

9 στους 10 θανάτους είναι σε πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι άνω των 60 ετών οπότε ξέραμε ότι είναι μια ευπαθής ομάδα.

Στην Ελλάδα οι άνω των 60 ετών είναι το 28% του συνολικού πληθυσμού, ένα μέρος από αυτό το 28%, οι 520 χιλιάδες περίπου δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο υπουργός.

Είπε ότι θα γίνουν στοχευμένες εκστρατείες για την συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα.

Ανέφερε πως αναμένεται υπουργική απόφαση που θα καθορίζει πώς θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται τα πρόστιμα.

«Έχει καταθέτει μια τροπολογία προφανώς μετά την τροπολογία θα υπάρχει και υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές οι οποίες πραγματικά αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολούν τουλάχιστον το δικό μας υπουργείο, εμείς προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο εκείνο για να ολοκληρώσουμε την ενημέρωση. Είναι κάτι που θα διευκρινιστεί στην υπουργική απόφαση αλλά πραγματικά δεν είναι το πρωτεύον, αυτή τη στιγμή πρέπει να πεισθούν όλοι ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν. Είναι ένα μέσο κατεύθυνσης για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας τόνισε ότι:  «Υπάρχει ειδική επιτροπή και θα γίνουν περαιτέρω ενημερώσεις. Είναι πολύ στοχευμένες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από την επιτροπή αυτή για την απαλλαγή σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθεί ο κόσμος.. Είναι ένα μέτρο προτροπής που θέλουμε πραγματικά να λειτουργήσει έτσι ώστε να μην χρειαστεί και κανένας καταλογισμός να γίνει αλλά και τη δημόσια υγεία να προστατεύσουμε».