Νέο εμβόλιο σταματά το αμυντικό σύστημα των καρκινικών όγκων και ανοίγει δρόμο για νέες αντικαρκινικές θεραπείες
Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζονται με αρκετά ιδρύματα στις ΗΠΑ και με ένα στην Ιαπωνία έχει αναπτύξει έναν νέο τύπο εμβολίου που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει καρκινικούς όγκους παρακάμπτοντας το αμυντικό τους σύστημα.
Στο επιστημονικό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η ομάδα περιγράφει το νέο εμβόλιο και τις επιδράσεις του στα ποντίκια και στα μοντέλα ρέζους μακάκους. Μέχρι πρόσφατα, τα μοναδικά εργαλεία που ήταν διαθέσιμα για χέρια των γιατρών για να μπορέσουν να θεραπεύσουν τους καρκινοπαθείς ήταν η χημειοθεραπεία, η θεραπεία με ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση.
Πιο πρόσφατα οι ιατρικοί ερευνητές άρχισαν να κάνουν έρευνες πάνω στα εμβόλια και τη χρήση τους στην μάχη κατά του καρκίνου και η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του HPV και άλλων συγγενών ασθενειών για παράδειγμα μείωσε το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων τύπων καρκίνους. Άλλες ερευνητικές προσπάθειες περιλαμβάνουν τη στόχευση πεπτιδικών αντιγόνων και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, αλλά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα νέο πιο γενικευμένο εμβόλιο, το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς τύπους καρκίνου και για πολλούς καρκινοπαθείς.
Το νέο εμβόλιο λειτουργεί ως εξής: Αφαιρεί το βασικό αμυντικό σύστημα που χρησιμοποιείται από τους όγκους, το οποίο και έχει την ικανότητα να αποκρύπτει τα Τ- κύτταρα και τα φυσικά κύτταρα του οργανισμού που τον σκοτώνουν. Αυτά τα φονικά κύτταρα αναπτύσσονται όταν το σώμα ανιχνεύει έναν όγκο που αναπτύσσεται και ειδοποιεί το αμυντικό σύστημα. Όταν «ενεργοποιηθούν» και αφού προσκολληθούν στην επιφάνεια των πρωτεϊνών MICA και MICB, οι όγκοι είναι ελεύθεροι να αναπτυχθούν.
Το νέο εμβόλιο στην ουσία τι κάνει: Παρεμβαίνει στην διαδικασία προσκόλλησης των κυττάρων και εμποδίζει τον όγκο που στην ουσία σταματά τα ανοσοκύτταρα που φτάσουν στο σημείο για να τον σκοτώσουν. Το εμβόλιο εμποδίζει αυτή την διαδικασία αυξάνοντας τον όγκο των πρωτεϊνών στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, διαδικασία την οποία οι ερευνητές περιγράφουν ως «υποκίνηση προστατευτικής ανοσίας».
Μέχρι τώρα, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στα ποντίκια και στα μοντέλα των μακάκων ρέζους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δουλεύει ακόμα καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη θεραπεία με ακτινοβολία. Τώρα είναι στην διαδικασία που σχεδιάζουν μια κλινική μελέτη που θα κάνει έλεγχο του νέου αυτού εμβολίου στους ανθρώπους.