Νίκος Τζανάκης: «Έκπληξη η οδηγία CDC για 5ήμερη καραντίνα, να αποφασίζουν οι γιατροί»

Σχετικά με το αν η πανδημία μπαίνει σε ενδημική φάση, ο κ. Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές, είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Σχετικά με την 5ήμερη καραντίνα για όσους νόσησαν ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι του προκάλεσε έκπληξη η οδηγία του CDC. «Είναι παρακινδυνευμένο διάστημα, πρέπει οι γιατροί κατά περίπτωση να αποφασίζουν για την διάρκεια της καραντίνας».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως «θα έπρεπε να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test μαζί με τα self test. Αυτή η απόφαση έχει το καλό ότι μας μαθαίνει να ζούμε με τον ιό».

«Δεν θα πρέπει να εκλάβουμε την Όμικρον ως την αρχή του τέλους της πανδημίας, αφού οδηγεί στο νοσοκομείο αρκετό κόσμο», συμπλήρωσε.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε το τέλος της πανδημίας, θα μιλάμε για το τέλος της όταν ο ιός δεν σκοτώνει. Σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε πόσο θανατηφόρα είναι η μετάλλαξη Όμικρον».

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης χαρακτήρισε σωστό βήμα το άνοιγμα των σχολείων, «φαίνεται να πλησιάζουμε προς την ενδημικότητα».