Ντιέγκο Μαραντόνα: Κατατίθεται η έκθεση «φωτιά» κατά των γιατρών
Τα Αργεντίνικα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες δημοσίευσαν κομμάτια της ιατρικής έκθεσης, η οποία καταδεικνύει ως υπεύθυνους τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει τη φροντίδα του.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια έκθεση 70 σελίδων την οποία επιμελήθηκε μια πολυμελή ιατρική επιτροπή, η οποία ξεκίνησε την έρευνα στις 8 Μαρτίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του δικαστή, Ορλάντο Ντίας και κατέληξε σε 13 συμπεράσματα. Η τελική μορφή της θα κατατεθεί τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5) στη δικαιοσύνη, κάτι που ουσιαστικά αναμένεται να αποτελέσει και την αρχή για την καταδίκη των υπευθύνων.
Εφτά συνολικά είναι τα άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας και αυτοί είναι ο προσωπικός γιατρός του Ντιέγκο Μαραντόνα, Λεοπόλντο Λούκε κι η ψυχίατρος Αγκουστίνα Κοσάτσοφ, οι οποίοι φυσικά αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ υπεύθυνοι για τη φροντίδα του θρύλου της Αργεντινής, ήταν επίσης οι Κάρλος Ντίας (φυσιοθεραπευτής), Νάνσι Φορλίνι(γιατρός), Μαριάνο Περόνι (νοσοκόμος), Ρικάρντο Αλμιρόν (νοσοκόμος) και Νταϊάνα Μαντρίντ (νοσοκομά).
Σε περίπτωση που τα άτομα κριθούν ένοχα τότε αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 15 έως 25 έτη.
Σύμφωνα με την ιατρική έκθεση, η φροντίδα που έλαβε ο Μαραντόνα ήταν «ελλιπής, ανεπαρκής και ακατάλληλη»κι υπογραμμίζεται ότι αν ήταν στοιχειώδης τότε θα είχε σαφώς περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. «Παρ’ όλο που θα ήταν ψευδές να δηλώσουμε ότι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν θα είχε πεθάνει, αν είχε λάβει επαρκή φροντίδα κατά τη νοσηλεία του, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που καταγράφηκε τις μέρες πριν τον θάνατό του, αν είχε διακομιστεί σε ένα ιατρικό κέντρο πολλαπλών λειτουργιών με τις κατάλληλες ιατρικές πρακτικές, συμφωνούμε ότι θα είχε καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ανάμεσα στα συμπεράσματα, γίνεται λόγος και για: «εντελώς ανεπαρκή και ακατάλληλο χώρο διαμονής»
Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει είναι ότι οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα του, είχαν αφήσει τον Μαραντόνα στην… τύχη του, κάτι που οδήγησε στον αργό και βασανιστικό θάνατο του, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση «άρχισε να πεθαίνει τουλάχιστον 12 ώρες πριν το μοιραίο».
Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έχουν κάνει τους εκπροσώπους του «Pibe D’ Oro» να πιέζουν, ώστε οι άνθρωποι που ερευνώνται να έχουν την όσο το δυνατόν «βαρύτερη» ποινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ΜΜΕ της Αργεντινής αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι εισαγγελείς να αλλάξουν τις κατηγορίες από «ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από ιατρική αμέλεια» σε «εγκατάλειψη ενός ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο» και «ανθρωποκτονία με δόλο».