Οι Έλληνες ασθενείς ζητούν αύξηση των εμβολιασμών και υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους υγειονομικούς

Την επίσπευση του εμβολιασμού ασθενών που είναι κλινήρεις αλλά και ευάλωτων πληθυσμών, όσο και την επέκταση της εμβολιαστικής θωράκισης των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων στην Υγεία ζήτησαν από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

Τα αιτήματα των ελλήνων ασθενών σχετικά με την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19 μετάφεραν στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ) μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν μαζί του.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης  και συγκεκριμένα ο Γ’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Καλαμίτσης, ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης και η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων Κωνσταντίνα Μπρούσα, αναγνώρισαν τα σημαντικά επιτεύγματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην πορεία για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, καθώς έχουν ήδη διενεργηθεί 1.768.771 ολοκληρωμένοι εμβολισμοί και 3.121.419 με μια δόση.

Η συζήτηση, ωστόσο, επικεντρώθηκε στην ανάγκη άμεσης έναρξης του εμβολιασμού σε άτομα που βρίσκονται σε κατάκλιση, καθώς και σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, οι πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και οι Ρομά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους δεσμεύτηκε ότι η διενέργειά των εμβολιασμών στις ομάδες αυτές θα ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών. Πρόσφατα μάλιστα, σε συνέντευξή του δήλωσε πως το πρόγραμμα των εμβολιασμών στο σπίτι ασθενών που δεν είναι περιπατητικοί και δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο, απαιτεί και τη συνεργασία πολλών φορέων. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: «Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών»

Οι εκπρόσωποι των ασθενών έθεσαν επίσης, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και το θέμα της ανάγκης αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης το προσεχές διάστημα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 70 ετών, όπου το ποσοστό παραμένει στο 65%.

Πρόσφατα μάλιστα οι ασθενείς είχαν επισημάνει πως ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 74%, ενώ σε πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία και η Μάλτα ξεπερνά το 90%.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία πάντοτε με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, όπως λέει, «να αναζητήσουμε συστηματικά και από κοινού τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας στις πλέον ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σε επίπεδα τουλάχιστον άνω του 80%».

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: «Να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ»

Η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών (ΕΑΕ) επανέφερε την πρότασή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ., οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με μία δόση μόλις στο ποσοστό του 65%.

Συγκεκριμένα πρόσφατα οι ασθενείς είχαν επισημάνει πως η προαιρετικότητα των εμβολιασμών στην περίπτωση των υγειονομικών δεν θα πρέπει να θεωρείται “κόκκινη γραμμή”:

“Στις έκτακτες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί “κόκκινη γραμμή”, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες ο οποιοσδήποτε υπάλληλος εργάζεται σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέρια ή εστιατόριο, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και να διαθέτει θεωρημένο Πιστοποιητικό Υγείας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, δεν το αποκλείει όμως ως μέτρο στους υγειονομικούς», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ασθενείς της ΕΑΕ.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών επισήμαναν, επίσης, την ανάγκη να αξιοποιηθεί περισσότερο στην εμβολιαστική εκστρατεία η τοπική αυτοδιοίκηση, οι ιατρικοί σύλλογοι, τα πανεπιστήμια, οι επιστημονικές εταιρείες και η εκκλησία με σκοπό να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το εμβόλιο.

Στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για των εμβολιασμό, οι ασθενείς τονίζουν θα συμβάλλει σημαντικά και η θέσπιση ηπιότερων κοινωνικών περιορισμών για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν αναπτύξει ανοσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους συνεχάρη την Ένωση για το τηλεοπτικό σποτ με σκοπό την ευαισθητοποίηση των χρόνιων ασθενών για τον εμβολιασμό, μία πρωτοβουλία που τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάπτυξη ενός διαύλου συστηματικής τροφοδότησης της Γενικής Γραμματείας με θέματα των αρμοδιοτήτων της που ανιχνεύονται από τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών 111 32 – ΜΑΖΙ, για την έγκαιρη επίλυσή τους.