«Οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι»

Τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει σε λίγες μέρες έκανε η κοινωνική λειτουργός του «Θάλπος Καλαμάτας», Αρετή Γλέζου. Επίσης αναφέρθηκε και στους στόχους για το 2023.

«Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την υποδοχή του νέου έτους… η αίσθηση που επικρατεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, είναι πραγματικά πως πέρασε κι αυτός ο χρόνος τόσο γρήγορα; Αλλάζει η χρονιά και μία λέξη, μία κατάσταση είναι αυτή που επικρατεί μέσα μας. Ο απολογισμός.

Αλλάζει η χρονιά, αλλάζουμε εμείς κι όπως είναι φυσικό, ο απολογισμός που συνεπάγεται με τη χρονιά που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της είναι αναπόφευκτος. Απολογισμός για όλα εκείνα που συνέβησαν αλλά και για αυτά που δεν έγιναν εν τέλει. Για όλα όσα καταφέραμε να επιτύχουμε ή δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε. Τι δεν πήγε καλά; Ποιες στιγμές θα κρατήσουμε; Ποιους ανθρώπους θέλουμε τελικά στη ζωή μας;

Προς τα τέλη του έτους, βρίσκουμε τη λίστα μας και τσεκάρουμε ποιοι από τους στόχους που είχαμε θέσει επιτεύχθηκαν και ποιοι όχι. Αν οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν είναι σημαντικοί, μπαίνουν στη λίστα της επόμενης χρονιάς ως οι στόχοι του νέου έτους.

Συχνά παρατηρούμε πως ξεκινάμε δυναμικά και ευδιάθετα να πετύχουμε τους στόχους μας όμως στην πορεία κάτι αλλάζει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι στόχοι του νέου έτους θέτονται με παρορμητική διάθεση, γεγονός που τους καθιστά μη ρεαλιστικούς. Είναι επίσης συχνά, αφηρημένοι και γενικοί. Για παράδειγμα ο στόχος «θα είμαι ευτυχισμένος» είναι αφηρημένος. Τι σημαίνει ευτυχία; Για κάθε άτομο ορίζεται διαφορετικά.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Locke (Άγγλος Φιλόσοφος) για τη στοχοθεσία, οι στόχοι του νέου έτους μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα και άμεσα, όταν πληρούν ορισμένα κριτήρια. Αρχικά, είναι σημαντικό να είναι συγκεκριμένοι και όχι αφηρημένοι και γενικοί, όπως προαναφέρθηκε. Επίσης, χρειάζεται να είναι μετρήσιμοι, να σπάνε δηλαδή σε μικρότερα βήματα μέχρι να επιτευχθούν. Έπειτα, χρειάζεται να είναι ρεαλιστικοί. “Ποιος είμαι εγώ για να σας πω τι είναι ρεαλιστικό, αλλά το ταξίδι στο Παρίσι φαίνεται πιο εφικτό από το ταξίδι στο διάστημα!”.

 Στη συνέχεια, είναι σημαντικό οι στόχοι να μπορούν να επιτευχθούν και να εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς και όχι από τους άλλους.

Τα πιο ελαφριά πράγματα μέσα σε αυτή τη λίστα του απολογισμού είναι όσα θέλουμε να αλλάξουμε αρχικά ως προς τον εαυτό μας. Αρχικά να γίνουμε καλύτεροι ως προς τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, βάζοντάς τον προτεραιότητα κι όχι να σε δεύτερη μοίρα.

Αν και οι περισσότεροι στόχοι περιστρέφονται κλασικά γύρω από την υγεία, την ευημερία και τα οικονομικά, δεν υπάρχει περιορισμός σε νέες ιδέες. Ο καθένας επιλέγει και προσαρμόζει τους στόχους που του ταιριάζουν, χωρίς ματαίωση και με πολύ αισιοδοξία!

Κάνε την αρχή!

Καλή Χρονιά!», ανέφερε η Αρετή Γλέζου και επικαλέστηκε τον Χαλ Μπόρλαντ που είπε ότι «το τέλος της χρονιάς δεν είναι ούτε ένα τέλος ούτε μια αρχή, αλλά μία συνέχεια, με όλη τη σοφία που η εμπειρία μπορεί να ενσταλάξει μέσα μας.».