Ο έρπης των γεννητικών οργάνων αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων πέρα από το γεγονός ότι είναι από μόνος του ένα πρόβλημα σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον οργανισμό. Eρευνητές από την Γερμανία εντόπισαν μια συσχέτιση ανάμεσα στον απλό ερπητοϊό (HSV2) με το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο ερπητοϊός HSV2 είναι ένας από τους δύο ερπητοϊούς που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη. Ο άλλος είναι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), ένας κοινός ιός που μολύνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σε αντίθεση με τον ερπητοϊό που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ο κυτταρομεγαλοϊός «χτυπάει» ένα στα τρία παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν την επίδραση που μπορεί να έχει ένας από τους οκτώ ερπητοϊούς στην εμφάνιση του διαβήτη. Τα άλλα στελέχη επρόκειτο για τον έρπη (HSV1), ο ιός του έρπητα ζωστήρα, ο ιός του Έπσταϊν-Μπαρ και ο ανθρώπινος ερπητοϊός τύπου 6, 7 και 8.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν κάποιος νοσεί από ερπητοϊό ή από κυτταρομεγαλοϊό φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση με μεγαλύτερα επίπεδα προδιαβήτη ανάμεσα σε ανθρώπους με φυσιολογική ανοχή στην γλυκόζη στην αρχή της μελέτης. Τα άτομα με ερπητοϊό είχαν πάντως 59% πιθανότητα ανάπτυξης προδιαβήτη σε σχέση που δεν όσους δεν είχαν το αφροδίσιο. Την ίδια ώρα τα άτομα που είχαν κυτταρομεγαλοϊό είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν προδιαβητικοί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τόσο ο ερπητοϊός όσο ο κυτταρομεγαλοϊός προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο ενδοκρινολογικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξήσει την επικινδυνότητα ανάπτυξης διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μεταβολικές ασθένειες στον κόσμο. Σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους είχε διαβήτη τύπου 2 από το 2019. Παρόλο που οι συμπεριφορικοί, οι περιβαλλοντολογικοί και οι γενετικοί παράγοντες είναι οι κύριες αιτίες για την εμφάνισή του, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναζητούν τον ρόλο που παίζουν οι ιοί σε αυτή την πάθηση. Παρόλα αυτά, προηγούμενες μέλετες είχαν εξετάσει τους ιούς ως αιτίες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, μια πάθηση που καθιστά το πάγκρεας ανίκανο να παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όταν έχει κανείς προδιαβήτη αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι μελέτες υπολογίζουν ότι ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ είναι προδιαβητικός πριν καλά φτάσει τη μέση ηλικία.

Η ομάδα μελέτησε την υγεία 1.967 ατόμων από το KORA (Cooperative Health Research in the Augsburg Region), μια πλατφόρμα με ιατρικά δεδομένα. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε έναν λεπτομερή έλεγχο μεταξύ του 2006 και 2008 πριν οι ερευνητές κάνουν έναν νέο αντίστοιχο έλεγχο ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Ο έλεγχος περιελάμβανε μία εξέταση για τον ανθρώπινο ερπητοϊό, τεστ ανοχής στην γλυκόζη και μέτρησης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δείχνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.

Οι περιπτώσεις προδιαβήτη αυξήθηκαν από το 27,5% στο 36,2% κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Την ίδια ώρα οι περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν από το 8,5% στο 14,6%,
Παρόλο που μόνο το 11% του πληθυσμού μπορεί να έχει ερπητοϊό HSV2, σχεδόν οι μισοί (46%) μπορεί να «κουβαλάνε» ερπητοϊό. Οι άλλοι ερπητοϊοί οι οποίοι δεν έχουν κάποια σύνδεση με το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη είναι πιο συχνοί. Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας, το 98% των συμμετεχόντων στην μελέτη είχαν τον ιό του Επστάιν Μπαρ, το 88% είχαν τον ερπητοϊό HSV1, το 55% είχε τον ιό του έπτητα ζωστήρα.