Παγκόσμια ντροπή από το covid-bullying. Οι νέοι έχουν μαζευτεί λόγω των μέτρων κατά του ιού και εμφανίζονται διστακτικοί σε νέες σχέσεις
Αυτό το νέο φαινόμενο έχει βαθιές προεκτάσεις, οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι άμεσα ορατές αλλά θα φανούν έντονα σε βάθος χρόνου. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι, πέραν των ψυχολόγων, είναι ένα φαινόμενο που αφήνει αδιάφορους τους γιατρούς – συμβούλους των πολιτικών ανά την υφήλιο!
Η κοινωνική απόσταση και η περιορισμένη πρόσβαση στην φροντίδα αντισύλληψης και άμβλωσης κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 επηρεάζει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ερευνητών από το Columbia University Mailman School of Public Health και το Rutgers University.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι προκλήσεις, καθώς και πώς επηρεάστηκαν οι σχέσεις με τους συνομήλικους και τους συντρόφους τους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Perspectives in Sexual and Reproductive Health.
Οι τεράστιες αλλαγές για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων, πιθανώς περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, τη διακοπή της κανονικής πορείας προς την ανεξαρτησία και, για πολλούς, πολύ περιορισμένη ή καθόλου επαφή με τους συντρόφους τους.
Παρόλο που η επιδημία μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες ευκαιρίες για σεξ για μερικούς νέους, οι δυσκολίες στην πρόσβαση της αντισύλληψης και της άμβλωσης μπορεί να είναι εξαιρετικά προβληματικές για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρουν οι συγγραφείς.
“Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης πολλών μορφών αντισύλληψης και της εξέτασης και θεραπείας για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω τηλεϊατρικής”, δήλωσε η Leslie Kantor, καθηγήτρια και Πρόεδρος του Rutgers Department of Urban Global Public Health. “Εάν η τηλεϊατρική παραμείνει τόσο ευρέως διαθέσιμη όσο ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η πρόσβαση στην σεξουαλική και υγειονομική περίθαλψη μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιωθεί για τους νέους”.
Ωστόσο, η Kantor και οι συνάδελφοι της υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ιδιωτικότητας και εμπιστευτικότητας, την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες που ζουν με την οικογένεια τους, μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητα λήψης της απαραίτητης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης.
Όσον αφορά την εξέταση για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή την αναζήτηση περίθαλψης για άμβλωση, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα ειδικά για τους νέους. Ωστόσο, πολλές πολιτείες έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση υποστηρίζοντας πως δεν είναι απαραίτητη υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι είναι σαφώς απαραίτητη και πρέπει να είναι έγκαιρη. Υπήρξαν επίσης πολύ ανησυχητικές μειώσεις των εμβολιασμών για όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών και έχει πέσει κατακόρυφα η χρήση του εμβολίου HPV, το οποίο αποτρέπει τις μολύνσεις που προκαλούν καρκίνο και τους προ-καρκίνους.
Οι νέοι LGBTQ έχουν επίσης επηρεαστεί, αν και ευτυχώς, πολλά κέντρα της LGBTQ κοινότητας μετέφεραν άμεσα στο διαδίκτυο ομάδες υποστήριξης και άλλες υπηρεσίες. Υπηρεσίες όπως το QChat Space χρησιμοποιούσαν ήδη ψηφιακές πλατφόρμες για να συνεδριάζουν και να προσφέρουν υποστήριξη σε νέους LGBTQ. Ωστόσο, για μερικούς νέους των οποίων οι οικογένειες ήταν λιγότερο αποδεκτικές (για την σεξουαλική τους ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου), η απομόνωση για μήνες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εντάσεις και ανησυχίες σχετικά με την εμπιστευτικότητα, κάτι που θα μπορούσε να απομονώσει περισσότερο τους νέους LGBTQ.
Ενώ η κοινωνική αναστάτωση που οφείλεται στην πανδημία επηρεάζει την αίσθηση υγείας και ευεξίας των νεαρών ενηλίκων, μία θετική πτυχή είναι ότι οι νεαροί ενήλικες είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές διαδικτυακές πλατφόρμες και τα κοινωνικά μέσα.
“Οι νέοι υποτίθεται πως αποκτούν ανεξαρτησία αυτή τη στιγμή της ζωής τους, οπότε για όσους έπρεπε να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά από μία περίοδο απουσίας, η διατήρηση σχέσεων με φίλους και συντρόφους από απόσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η άποψη μας ότι η συνεχής ψηφιακή σύνδεση τους ήταν αρνητική, είναι τώρα θετική για αυτούς τη δεδομένη περίοδο”, δήλωσε ο David Bell, MD, MPH, Columbia Mailman School of Public Health, αναπληρωτής καθηγητής Population and Family Health and Pediatrics.