Παλαιστίνη: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί- Η Ρωσία έστειλε 10.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου

Η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, Μαΐ Αλ-Kάιλα, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Παλαιστίνης» ότι οι δόσεις αυτές επαρκούν για τον εμβολιασμό 5.000 ανθρώπων με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στη Δυτική Όχθη οι πρώτες δόσεις του ρωσικού εμβολίου
Το φορτίο με την παρτίδα αυτή των ρωσικών εμβολίων έφθασε αεροπορικώς στο Ισραήλ και από εκεί έγινε η μεταφορά στην πόλη Ραμάλα, που είναι μια κομβική πόλη της Παλαιστίνης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Αλ-Kάιλα δήλωσε ότι αναμένεται και μια παρτίδα με το κινεζικό εμβόλιο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία άφιξής του.

Μια παρτίδα με περίπου 37.000 δόσεις εμβολίων αναμένεται να φθάσει στην Παλαιστίνη αργότερα αυτό τον μήνα μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων COVAX.

Την Τρίτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Παλαιστινιακή Αρχή το πρώτο φορτίο με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, 2.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα χρησιμοποιηθούν από ιατρικές ομάδες της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστίνιους (COGAT).

Εκκληση του ΟΗΕ για διανομή εμβολίων στην Παλαιστίνη
Το Ισραήλ, υπό την κατοχή του οποίου τελεί από το 1967 η Δυτική Όχθη και το οποίο έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα πάνω από 10 χρόνια, έχει εμβολιάσει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Ισραηλινούς, ήτοι το ένα τρίτο του πληθυσμού του, από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με 5.000 δόσεις την Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες θα αντληθούν από τα εθνικά αποθέματα, έπειτα από έκκληση που απηύθυναν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19.

Στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 3,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, έχουν καταγραφεί 101.508 κρούσματα κορωνοϊού και 1.276 θάνατοι. Στη Γάζα με πληθυσμό 2 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί 52.000 κρούσματα και 527 θάνατοι.