Παρεμβάσεις Τσίοδρα και Σύψα – «Τότε θα βγάλουμε τη μάσκα»

Χρειάζεται πολλή προσοχή και γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού για να ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε το Σάββατο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021» το απόγευμα του Σαββάτου, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν ήδη από τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που προχωρά καλά, φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς παύουν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης από την Covid-19.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκτίμησε ότι όταν ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης συναντήσει έναν άλλον πλήρως εμβολιασμένο, δεν θα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.

Σύψας: Σταθεροποίηση, εκτός από τη Θράκη
Στην ίδια εκδήλωση ο συνάδελφός του κ. Τσιόδρα, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας ανέφερε ότι υπάρχει πράγματι μια πτωτική τάση στα κρούσματα στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Θράκη, όπου καταγράφεται μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε.

Ειδικά για την Αττική ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, και ενδεχομένως και πτωτική τάση». Ωστόσο προειδοποίησε πως «ακόμη και αν ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,9 θα έχουμε σε ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, περίπου 400 διασωληνωμένους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορωνοϊός: 2.597 κρούσματα – 86 θάνατοι – 797 διασωληνωμένοι και 472 εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ψυχρολουσία στην Άγκυρα – Οι ΗΠΑ έγραψαν ιστορία: Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Άρχοντας των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας: Έγραψε ιστορία με το πέμπτο χρυσό μετάλλιο (Βίντεο)
Η μια… πατάτα πίσω από την άλλη και αυτογκόλ με το άνοιγμα της εστίασης