Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα οι αλλαγές για το Φάρμακο, επιδιώκεται νέο μοντέλο πληρωμών

Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες παγιώνονται αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, η πανδημία έδειξε ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο Φάρμακο και συνολικά στον τομέα της Υγείας, αφενός στο πεδίο της καινοτομίας όσο και της παραγωγής. 

«Σε ό,τι αφορά την καινοτομία είδαμε την προσφορά εμβολίων και θεραπειών, ενώ στο πεδίο της παραγωγής κατέστη σαφής από την πρώτη φάση της πανδημίας η εξάρτηση της Ευρώπης σε τρίτες χώρες και ειδικά της Ασίας, όπου είχαμε έλλειψη σε φάρμακα και υλικά», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για αυτό και η συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. έχει αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης και των δύο πεδίων, την επιστροφή παραγωγής στην Ευρώπη και της καινοτομίας, για να έχουν νέα φάρμακα οι ασθενείς.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά πως το μέτρο του clawback, της αυτόματης επιστροφής του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης από τις εταιρείες, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς κάποιος που δεν έχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον δύσκολα θα βάλει τα χρήματα του σε ένα τομέα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και με διαρθρωτικά μέτρα και με πυροσβεστικά. 

«Ήδη υπογράφηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώ έως τη Δευτέρα ή Τρίτη να έχουν δημοσιευθεί, προκειμένου να ισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δώσουμε μια προβλεψιμότητα στις εταιρείες», ανέφερε.