ΠΟΕΔΗΝ: Ανάσα στα νοσοκομεία- Μείωση 60% η εισαγωγή των ασθενών με κορωνοϊό

Έπειτα από τα δυο φονικά κύματα που αντιμετώπισε η χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες, ήρθε η στιγμή που τα νοσοκομεία παίρνουν βαθιά ανάσα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, οι εισαγωγές των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, μειώθηκαν κατά 60%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή εφημερία στο «Αττικόν», όπου εισήχθησαν 32 ασθενείς με κορονοϊό, από 100 στην έξαρση του τρίτου κύματος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους. Επίσης, το Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας,  από την Παρασκευή (21/5) επανέρχεται σε καθεστώς Γενικών Εφημεριών. Νοσηλεύει 119 περιστατικά κορονοϊού, που θα συγκεντρωθούν σε 3 κλινικές. Από τις 25 κλίνες ΜΕΘ στο Θριάσιο, οι 8 κλίνες της μίας ΜΕΘ επανέρχονται σε καθεστώς εξυπηρέτησης γενικών βαρέων περιστατικών και όχι αποκλειστικά Covid-19. Επίσης διατίθενται και πάλι, οι δύο χειρουργικές αίθουσες για έκτακτα γενικά χειρουργεία.

Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο που εξυπηρετούσε αποκλειστικά περιστατικά Covid-19, πλέον νοσηλεύονται 175 ασθενείς με κορονοϊό, από τους 300 και άνω στη κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 19 ασθενείς Covid-19, στις 25 κλίνες που διαθέτει και πλέον κανένας ασθενείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σταδιακά και πάλι σε Γενικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: Τα Νοσοκομεία ξεκίνησαν να επανέρχονται σε μερική κανονικότατα. Αδειάζουν κλινικές κορονοϊού και μετατρέπονται σε γενικές κλινικές. Αδειάζουν οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ στις χειρουργικές αίθουσες και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσουν τα χειρουργεία, γιατί θα το πληρώσουμε».

Δεν ισχύουν τα ίδια με το τρίτο Νοσοκομείο κορονοϊού τον «Ερυθρό Σταυρό», ο οποίος σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εμφανίζει πληρότητα με 300 περιστατικά Covid-19, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι μέχρι στιγμής, για τη μετατροπή του σε Γενικό Νοσοκομείο.

«Άμεσα πρέπει να αδειάσουν οι προσωρινές και πρόχειρες ΜΕΘ και να λειτουργήσουν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, δηλαδή, για χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψη, καρδιολογικές μονάδες κ.α.», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.