ΠΟΕΔΗΝ: Υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στις ΜΕΘ

Τις αιτίες για την υψηλή θνησιμότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καθώς καταγγέλει επίσης ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου του Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αντίστοιχη εμφανίζουν «οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορωνοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%».

Κατά τον ίδιο για τα υψηλά ποσοστά θνητότητας, ευθύνονται το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορωνοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ, η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις Μονάδες με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.

«Σημαντικό ρόλο παίζει η στελέχωση των ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με  ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Η ΜΕΘ Αγρινίου 5 κλινών από τον Οκτώβρη μετατράπηκε σε κορωνοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς. Πριν το κορωνοϊό ήταν γενική ΜΕΘ και η θνητότητα ήταν στα επίπεδα του μέσου όρου των άλλων ΜΕΘ».

«Ο διευθυντής της ΜΕΘ», προσθέτει, «επανηλλειμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο.

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ.

Η κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου ΑΓΡΙΝΙΟΥ στη κορύφωση νοσήλευε 45 ασθενείς με κάλυψη από έναν ιδιώτη παθολόγο γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες. Απόγευμα, νύκτα  καλύπτεται από τους εφημερεύοντες παθολόγους γιατρούς όποτε παρίσταται ανάγκη.

Στο νοσοκομείο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ που γίνονται  διακομιδές στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. ΑΓΡΙΝΙΟΥ οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι κάποια στιγμή  δεν είχαν γιατρούς ούτε για  διασωλήνωση.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό κατέληξαν  σε κλινικές κορωνοϊού, πολλοί κατέληξαν διασωληνωμένοι σε κλινικές ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Εκατοντάδες ασθενείς με κορωνοϊό κατέληξαν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

Η οποία έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.