Ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες σε Βάρη και Βουλιαγμένη

Επικίνδυνους μικροοργανισμούς εντόπισε η έρευνα του Πανελήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών σε παραλίες της Βάρης και Βουλιαγμένης σημαίνοντας συναγερμό εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για τα μπάνια του λαού ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλοί χειμερινοί κολυμβητές οι οποίοι κολυμπούν σε ακατάλληλα νερά. Μετά από καταγγελίες κατοίκων, επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ επισκέφθηκε την περιοχή κι έκανε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, για να διαπιστωθεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη ο οποίος μίλησε στο protothema.gr στις παραλίες της Βάρης, Βουλιαγμένης βρέθηκαν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί όπως εντερόκοκοι που δημιουργούν στομαχικές διαταραχές, αλλά και άλλα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις του δέρματος.

Δείτε εδώ ποιες παραλίες της Βάρης και της Βουλιαγμένης είναι επικίνδυνες

«Είχαμε καταγγελίες για δερματοπάθειες από κολυμβητές και σε έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε μετά από την ανάλυση που έγινε ότι τα όρια του εντερόκοκου ήταν 2 και 3 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το όριο δηλαδή είναι το 100 και εμείς εντοπίσαμε 400. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι λίγοι χειμερινοί κολυμβητές αλλά σκεφτείτε ότι από Μάιο και Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα μπάνια όπου και παιδιά θα κολυμπούν σε μολυσμένα νερά αν μδεν παρθούν άμεσα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη εκτός από τις παραλίες υπάρχει και το ρέμα Κόρμπι στη Βάρη του οποίου τα νερά είναι επικίνδυνα και καταλήγουν στη θάλασσα. «Την ευθύνη των νερών κολύμβησης την έχει ο Δήμος. Αυτός θα πρέπει να σταματήσει τις χερσαίες πηγές ρύπανσης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, δημόσια ουρητήρια που καταλήγουν στη θάλασσα. Θα πρέπει να τηρηθούν κάποια μέτρα όπως τα υπολείμματα και οι ακαθαρσίες να πέφτουν στο αποχευτικό σύστημα. Γιατί τα μικρά παιδιά κυρίως, αλλά και οι μεγάλοι στο κολύμπι είναι πολύ εύκολο να πιουν θαλασσινό νερό με τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς».
Η έρευνα του ΠΑΚΟΕ εστάλη στην Περιφέρεια στον Δήμο και στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.