Ποιοι είναι οι συχνότεροι καρκίνοι στις ηλικίες 75 και άνω – Ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο
Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, δήλωσαν χθες τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, προκαλώντας σοκ στη Βρετανία. Δεν είναι γνωστό τι τύπο καρκίνου έχει ο βασιλιάς, 75 ετών. Η είδηση ήρθε περίπου μια εβδομάδα αφότου ο Βρετανός μονάρχης πήρε εξιτήριο από κλινική του Λονδίνου για επέμβαση σχετικά με διόγκωση προστάτη, στην οποία υποβλήθηκε.
Το παλάτι λέει ότι δεν είναι καρκίνος του προστάτη, αλλά δεν αποκάλυψε πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Ο βασιλιάς έχει ήδη ξεκινήσει «τακτικές θεραπείες» και το Παλάτι εξήγησε ότι ο καρκίνος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για τον προστάτη. «Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, υπήρξε εύρημα που προκάλεσε ανησυχία και στη συνέχεια διαγνώστηκε ως μια μορφή καρκίνου. Αυτή η δεύτερη πάθηση θα λάβει τώρα την κατάλληλη θεραπεία», δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.
Ο βασιλιάς είχε επιλέξει να δημοσιοποιήσει τη θεραπεία του προστάτη του, με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να κάνουν ελέγχους προστάτη, ανέφερε τότε το παλάτι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Βρετανός μονάρχης θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του και αναμένεται ότι άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα βοηθήσουν να τον υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Αν και θα σταματήσει τις δημόσιες εκδηλώσεις του, ο 75χρονος βασιλιά θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.
Ο βασιλιάς ξεκίνησε ήδη θεραπεία
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λένε ότι ο βασιλιάς «παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει σε πλήρη δημόσια υπηρεσία το συντομότερο δυνατό».
«Ο βασιλιάς είναι ευγνώμων στην ιατρική του ομάδα για την ταχεία παρέμβασή τους, η οποία κατέστη δυνατή, χάρη στην πρόσφατη επέμβαση του στο νοσοκομείο. Παραμένει απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει πλήρως στα καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό. Η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε να μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες και με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του κοινού, για όλους εκείνους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από καρκίνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England είναι μεταξύ πολλών επικεφαλής υγείας που εύχονται στον βασιλιά Κάρολο.«Το να ανακαλύψεις ότι έχεις καρκίνο μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικό – ελπίζουμε η θεραπεία του βασιλιά Καρόλου να πάει καλά», ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας μια δημόσια υπενθύμιση για προσυμπτωματικό έλεγχο.
Καρκίνος, νόσος των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ηλικία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους. Ο Βασιλιάς είναι 75 ετών και λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των νέων καρκίνων διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.
Ο καρκίνος είναι αποδεδειγμένα νόσος της τρίτης ηλικίας και κατά συνέπεια η επίπτωσή του θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 65 και 74 ετών.
Το 2018 περισσότερο από το 50% των ατόμων που είχαν καρκίνο ήταν 65 ετών και άνω (στοιχεία GLOBOCAN 2020). Το δυσοίωνο είναι ότι στην Ευρώπη, την πλέον γηράσκουσα ήπειρο, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ.
Η ανδρική κυριαρχία είναι μια ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης του καρκίνου σε ηλικίες 75 ετών και άνω. Από το 1990 έως το 2019, η επίπτωση του καρκίνου παρουσίασε ανοδική τάση, ενώ η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο παρουσίασε πτωτική τάση.
Μεταξύ των 29 τύπων καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος ήταν ο πιο συχνός στους άνδρες, με ποσοστό 33,51%, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, με 13,21%, 11,45% και 9,31% αντίστοιχα.
Ο καρκίνος του δέρματος ήταν επίσης ο πιο συχνός στις γυναίκες με 33,71%, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού με 11,74%, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το 10,62% και ο καρκίνος του πνεύμονα το 8,46%.
Η καλύτερη επιβίωση των ηλικιωμένων καρκινοπαθών ασθενών οφείλεται στην πιο έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά κυρίως στη διακοπή του καπνίσματος σε μεγάλες ομάδες ατόμων του δυτικού κόσμου.
Επιβάλλεται, όμως, η συνέχιση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις συχνότερες μορφές καρκίνου (μαστός, παχύ έντερο, προστάτης, πνεύμονας, γυναικολογικός) για τα άτομα ηλικίας τουλάχιστον μέχρι 75 ετών, εφόσον αυτά είναι σε καλή γενική κατάσταση και επιδέχονται θεραπευτικής αντιμετώπισης σε περίπτωση διάγνωσης κακοήθειας.