Προσεχώς σύσταση για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Προσεχώς σύσταση για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό θα γίνει όπως όλα δείχνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Θάνος Πλεύρης είχε τονίσει από την πλευρά του ότι η επιστημονική απόφαση πρέπει να έρθει γρήγορα και να είναι κοινή για όλη την ΕΕ. Για την ώρα μόνο ο FDA έχει δώσει άδεια χορήγησής της.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελληνική θέση σχετικά με την τέταρτη δόση την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας. Τα ίδια είχε δηλώσει και στον ΣΚΑΪ για το ζήτημα τονίζοντας ότι:

«Πρέπει γρήγορα να υπάρξει μία επιστημονική απόφαση και όσο το δυνατόν να είναι μία κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις» εκτιμώντας ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

«Είναι νωρίς να αποφασίσουμε για τέταρτη δόση, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε μέρος του πληθυσμού, ή ολόκληρο τον πληθυσμό, είχε δηλώσει (31/3) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό περιβάλλον κάνει αυτή τη σκέψη πολύ πιθανή», ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια. Εδώ η Όμικρον 2 ξεφεύγει από την Όμικρον την ξαδέλφή της (…) Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια», επισήμανε.

«Ίσως χρειαστεί επαναληπτική δόση του εμβολίου το φθινόπωρο»

Από την πλευρά της η καθηγήτρια παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαυεαγγέλου είχε τονίσει: «Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση εμβολίου» ανέφερε η κατά την ενημέρωση (30/3) του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο. Προφανώς κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα. Μελετάμε τα κλινικά δεδομένα από τη χώρα μας και παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Κάποιοι είπαν όχι, άλλοι έχουν προχωρήσει σε χορήγηση. Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης. Όμως η προστασία της τρίτης δόσης για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι πολύ μεγάλη, δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις δύο δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια χορήγησης της τέταρτης δόσης των εμβολίων mRNA της Pfizer ή Moderna 4 μήνες μετά την λήψη της τρίτης ενισχυτικής δόσης, για όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν έγινε με ισχυρή σύσταση προς τους δικαιούχους να σπεύσουν να κάνουν την τέταρτη (2η ενισχυτική) δόση.

Τι δείχνουν νεότερες μελέτες για την τέταρτη δόση

Οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες που εμβολιάστηκαν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση του σκευάσματος κατά του κορονοϊού της Pfizer–BioNTech είχαν κατά 78% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν μόνο με μια αναμνηστική δόση, όπως προκύπτει από μια ισραηλινή μελέτη που δόθηκε στις 27/3 στη δημοσιότητα πάντως.

Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο Clalit Health Services, ανέφερε ότι η μελέτη διάρκειας 40 ημερών περιελάμβανε πάνω από 500.000 πολίτες ηλικίας από 60 ως 100 ετών.

Περίπου το 58% των συμμετασχόντων είχαν εμβολιαστεί με δεύτερη ενισχυτική δόση, δηλαδή με τέσσερις δόσεις συνολικά.

Οι υπόλοιποι είχαν εμβολιαστεί μόνο με τρεις δόσεις κατά του κορονοϊού. Οι ερευνητές κατέγραψαν 92 θανάτους από την πρώτη ομάδα και 232 θανάτους από την δεύτερη, μικρότερη ομάδα.