Πώς αφαιρούμε το θραύσμα που μπήκε στο δέρμα ή τα νύχια μας
Οι σκλήθρες, παρόλο που είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες για την υγεία, σίγουρα είναι ξένα σώματα που πρέπει να απομακρυνθούν. Τι πρέπει να κάνουμε για βγάλουμε το θραύσμα με προσοχή.
Μια σκλήθρα είναι ένα μικρό, κοφτερό θραύσμα που τυχαία περνάει κάτω από το δέρμα ή κάτω από τα νύχια. Το ξύλο είναι η συχνότερη αιτία των σκληθρών επειδή μπορεί εύκολα να σπάσει σε μικρά, αιχμηρά κομμάτια. Άλλα υλικά που μπορεί να εισχωρήσουν στο δέρμα είναι τα ρινίσματα σιδήρου, μικρά θραύσματα από γυαλί, αγκάθια από τριανταφυλλιές, αγκινάρα κλπ.
Χωρίς φροντίδα, ένα θραύσμα μπορεί να προκαλέσει τοπική ερυθρότητα και σοβαρό πόνο ή ακόμη και μόλυνση. Μια μικρή σκούρα κουκκίδα δείχνει συχνά τη θέση της.
Εάν το θραύσμα δεν αφαιρεθεί γρήγορα, μπορεί να αναπτυχθούν λοιμώξεις. Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη, το θραύσμα μπορεί να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του δέρματος.
Αφού αφαιρέσετε ένα θραύσμα, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε το σημείο για σημάδια πιθανής μόλυνσης τις επόμενες ημέρες: ερυθρότητα, θερμότητα, πόνος, πρήξιμο.
Πώς μπορούμε να το απομακρύνουμε
Αρχικά, θα πρέπει να καθαριστεί και να απολυμανθεί σχολαστικά η περιοχή. Στη συνέχεια, αφαιρέστε απαλά το θραύσμα με ένα τσιμπιδάκι που έχετε προηγουμένως απολυμάνει με αλκοόλ ή χλωρίνη, χρησιμοποιώντας ένα μεγεθυντικό φακό εάν είναι απαραίτητο. Να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην σπάσετε το θραύσμα στη μέση και να το αφαιρέσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της διείσδυσης. Μετά την απομάκρυνση του ξένου σώματος, απολυμάνετε ξανά την πληγή, αφήστε την ανοιχτή ή βάλτε έναν επίδεσμο.
Προσέξτε για σημάδια πιθανής μόλυνσης τις επόμενες ημέρες: ερυθρότητα, τοπική φλεγμονή, πόνος, πρήξιμο.
Tips για να αποφύγετε το ατύχημα
Ιδιαίτερη προσοχή στις κηπουρικές εργασίες και σε χειροτεχνίες. Φορέστε γάντια για μεγαλύτερη προστασία.
Φορέστε μάσκα που να προστατεύει τα μάτια σε ξυλουργικές εργασίες.
Μην περπατάτε χωρίς παπούτσια σε εξωτερικούς χώρους ή σε παλιά ξύλινα πατώματα.
Στη θάλασσα, φορέστε πλαστικά σανδάλια για κολύμπι, εάν υπάρχουν αχινοί.
Πότε επικοινωνούμε με γιατρό
Από τα πρώτα σημάδια μόλυνσης (ερυθρότητα, πόνος, τοπική φλεγμονή).
Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας το θραύσμα.
Εάν είναι πολύ μεγάλο ή έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά.
Εάν έχετε διαβήτη και το θραύσμα έχει εισχωρήσει κάτω από το πόδι σας.
Σε περίπτωση πολλαπλών θραυσμάτων.
Εάν το θραύσμα έχει εισχωρήσει κοντά σε ένα ευαίσθητο ή δύσκολα προσβάσιμο σημείο (για παράδειγμα στο πρόσωπο, μύτη, μάτια).
Εάν δεν είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις υπενθυμίσεις εμβολιασμού τετάνου.
Τι θα κάνει ο γιατρός για να αφαιρέσει την σκλήθρα;
Μετά την απολύμανση της περιοχής, ο γιατρός αφαιρεί το θραύσμα χρησιμοποιώντας λαβίδα ή νυστέρι. Απολυμαίνει την πληγή και τελικά βάζει έναν επίδεσμο. Εξασφαλίζει επίσης ότι ο ασθενής εμβολιάζεται κατά του τετάνου