Τζανάκης: «Δέχομαι μηνύματα μίσους – Μια μειοψηφία αρνητών υιοθετεί φασιστικές πρακτικές»

«Δεν είναι δυνατόν επειδή έχεις διαφορετική γνώμη να καταριέσαι τον άλλον, να τον απειλείς με σωματική βία. Αυτά είναι απαράδεκτα. Πρέπει να παρέμβουν οι ιατρικοί σύλλογοι. Τα βάλαμε με την Εκκλησία. Αυτή τα βρήκε, απομόνωσε τους ακραίους. Τι κάνουν οι ιατρικοί σύλλογοι όταν υπάρχουν αρνητές γιατροί που λένε ασύστολα επιστημονικά ψεύδη;», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Στα νοσοκομεία βλέπουμε μόνο ανεμβολίαστους, πάνω από 95%, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», εκτάκτως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πορεία της κρουσμάτων δείχνει ότι θα πάμε στα 5.000-5.500 κρούσματα την ημέρα.

Πώς εξηγείται η αντίδραση όσων δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο; «Η μεγάλη συζήτηση που έχει επικρατήσει στα μέσα γύρω από τα εμβόλια έχει προκαλέσει φοβίες και προβληματισμό. Υπήρξε και το AstraZeneca με τις απειροελάχιστες αλλά πολύ ατυχείς επιπλοκές. Αυτά έχουν οδηγήσει ένα κομμάτι του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο».

«Εκείνοι, βέβαια, που ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος είναι το 3-5% των αρνητών, οι οποίοι χωρίς καμία λογική σκέψη, πρωτοστατούν σε φασαρίες. Εκεί θα πρέπει να παρέμβει λίγο και η Δικαιοσύνη. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι προμηθεύονται διάφορα καταπλάσματα, κομπογιαννίτικα από το ίντερνετ, χωρίς κανέναν έλεγχο, δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, που λέει και το ρητό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων μίσους, ενώ παρομοίασε τη συμπεριφορά μια μειοψηφίας αρνητών με αυτή των φασιστών: «Αν κρίνω από τις κατάρες και το μίσος που βγάζουν στο inbox μου αυτοί οι άνθρωποι κι αν βάλω σε αυτή την κατηγορία την επίθεση που έγινε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στην Κύπρο – καταστροφές και καψίματα αυτοκινήτων αθώων ανθρώπων – πραγματικά, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με χαρακτηριστικά ανθρώπων που είναι φασίστες, ρατσιστές, αντιδημοκράτες και με αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν είναι δυνατόν επειδή έχεις διαφορετική γνώμη να καταριέσαι τον άλλον, να τον απειλείς με σωματική βία. Αυτά είναι απαράδεκτα. Πρέπει να παρέμβουν οι ιατρικοί σύλλογοι. Τα βάλαμε με την Εκκλησία. Αυτή τα βρήκε, απομόνωσε τους ακραίους. Τι κάνουν οι ιατρικοί σύλλογοι όταν υπάρχουν αρνητές γιατροί που λένε ασύστολα επιστημονικά ψεύδη;».

Ποια είναι σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τη μετάλλαξη Δέλτα; «Η μετάλλαξη Δέλτα απέδειξε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όλοι ελπίζαμε ότι θα περνάγαμε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση εγρήγορσης, η οποία ευτυχώς δεν έχει πιέσει ακόμα το σύστημα υγείας. Αναμένουμε, όμως, δέκα μέρες ακόμη, να δούμε ακριβώς τι επίπτωση θα έχει αυτό το πανδημικό κύμα από πλευράς νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων».

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση, μήπως λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάποιους που σκέφτονται αν θα εμβολιαστούν; «Αυτό δεν είναι σωστό. Η μετάλλαξη αυτή έχει χτυπήσει τους νέους. Όπως και με το παλιό στέλεχος, οι νέοι στην πλειονότητά του δεν κάνουν συμπτώματα, πλην όμως, κάποιοι κάνουν».
Επισήμανε αναφορικά με τους νέους που θα νοσήσουν, ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξέρουμε και ποιες θα είναι, οι οποίες την περνάνε πάρα πολύ σοβαρά, με μεγάλη περιπέτεια στο νοσοκομείο και κάποιοι σε ΜΕΘ. Χθες έμαθα ότι στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται στην Εντατική δύο 20χρονοι. Εμείς εδώ, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουμε εισαγωγές κάτω των 30 και 40 ετών».

«Εγώ πιστεύω ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει παρόμοια νοσηρότητα και θνητότητα με τα προηγούμενα στελέχη», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει αποδειχτεί καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες έχει εμβολιαστεί. «Ο εμβολιασμός αποτρέπει την κρίσιμη νόσο», τόνισε.

Για την πορεία των κρουσμάτων, τόνισε ότι «το μοντέλο μας έδειχνε δύο κατευθύνσεις, η μία ήταν να πάμε 4 – 4.500 κρούσματα την ημέρα και η άλλη να δούμε 5.000-5.500 κρούσματα. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε στο ευμενές σενάριο αν και η πορεία δείχνει ότι θα πάμε προς το δυσμενές».