Σιτρονέλα: 4 ιδιότητες του αιθέριου ελαίου που διώχνει και τα κουνούπια

H σιτρονέλα είναι ένα αιθέριο έλαιο που είναι φτιαγμένο από την απόσταξη του ασιατικού φυτού με κοινή ονομασία citronella grass, είναι ένα είδος πολυετούς αρωματικού φυτού από την οικογένεια Poaceae, με καταγωγή από την τροπική Ασία. Το άρωμά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη που σημαίνει λεμονόχορτο γιατί έχει ένα άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα του λεμονιού.

Όπως ακριβώς αρκετά αιθέρια έλαια, η σιτρονέλα έχει ορισμένα οφέλη και χρησιμοποιείται στην Κίνα και στην Ινδονησία για αιώνες για τη θεραπεία της φαγούρας, των μολύνσεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Σήμερα, η σιτρονέλλα είναι πιθανώς το πιο ευρέως διαδεδομένο εντομοαπωθητικό, ωστόσο η χρησιμότητά του και τα οφέλη του είναι μεγάλη και δεν περιορίζεται μόνο στην απομάκρυνση των κουνουπιών.

Τα οφέλη της σιτρονέλας πέρα από την απομάκρυνση των κουνουπιών

Για αιώνες η σιτρονέλλα χρησιμοποιείται για πολλά πράγματα όπως:

  • Εντομοαπωθητικό
  • Κατά των μυκήτων
  • Για την θεραπεία των παρασιτικών μολύνσεων
  • Για την θεραπεία των πληγών
  • Για την βελτίωση της διάθεσης και την αντιμετώπιση της κούρασης
  • Σε αρώματα ή σαν πρόσθετη γεύση σε φαγητά

Υπάρχει ωστόσο επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει αυτές τις χρήσεις; Την ώρα που η έρευνα για την σιτρονέλα και άλλα αιθέρια έλαια συνεχίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σιτρονέλα έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

Μια επισκόπηση σε πάνω από 11 μελέτες που έγινε το 2011 έδειξε ότι όντως έχει αποτελεσματικότητα η σιτρονέλα στην πρόληψη των τσιμπημάτων από τα κουνούπια. Η επισκόπηση στα συμπεράσματά της αναφέρει ότι όταν η σιτρονέλα χρησιμοποιείται με βανιλίνη που υπάρχει στους σπόρους της βανίλιας παρέχει προστασία από τα τσιμπήματα κουνουπιών έως και 3 ώρες.

Η μελέτη αυτή επίσης παρατήρησε ότι τα χημικά εντομοαπωθητικά παρέχουν προστασία για πολύ παραπάνω από αυτή που παρέχει η σιτρονέλα από μόνη της. Μια μελέτη του 2015 επίσης έκανε σύγκριση της ικανότητας των χημικών εντομοαποθητικών, της σιτρονέλας και του αιθέριου ελαίου από μάραθο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση των κουνουπιών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα χημικά εντομοαπωθητικά προσφέρουν καλύτερη προστασία που φτάνει το 90% για έξι ώρες.

Η σιτρονέλα και ο μάραθος προσφέρουν προστασία που φτάνει το 57% και 47% αντίστοιχα μόνο μετά από δύο ώρες. Μια άλλη μελέτη που επίσης αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα αρκετών εντομοαποθητικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κεριά σιτρονέλας δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όσο τα εντομοαπωθητικό.

1.Αντιμυκητιακές ιδιότητες

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σιτρονέλα έχει ορισμένες αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν να αποδυναμωθουν ή να καταστραφούν συγκεκριμένοι τύποι μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Μια μελέτη του 2013 αξιολόγησε τις ιδιότητες της σιτρονέλας κατά του μύκητα που είναι γνωστός ως Aspergillus niger. Αυτός ο γνωστός μύκητας θεωρείται ότι προκαλεί μολύνσεις στους πνεύμονες και στη μύτη σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη έδειξε ότι η σιτρονέλα έχει όντως την ικανότητα να καταστρέψει το κυτταρικό τοίχος του μύκητα και να σκοτώσει τους οργανισμούς εντός του κυττάρου και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι η σιτρονέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά και ως αντιμυκητιακό.

Προηγούμενη έρευνα που έγινε πάνω στις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που έχουν 10 αιθέρια έλαια παρατήρησε ότι η σιτρονέλα ήταν αποτελεσματική κατά 12 διαφορετικών μυκήτων. Η ίδια έρευνα παρατήρησε ότι η σιτρονέλα κατάφερε να αντιμετωπίσει 15 από τα 22 βακτήρια που εξετάστηκαν στην έρευνα, την ώρα που ο ευκάλυπτος, το βαλσαμόχορτο, η μέντα και τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού ήταν αποτελεσματικά κατά 22 βακτηριακών στελεχών.

Επίσης, μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η σιτρονέλα και η κανέλα είναι αποτελεσματική κατά του μύκητα Candida albicans. Παρόλα αυτά μετά από 48 ώρες η επίδραση μειώνεται για αυτό συστήνεται καθημερινή χρήση με διάλυμα ή με αιθέριο έλαιο.

2.Επούλωση πληγών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η σιτρονέλα μπορεί να έχει δυνητικά οφέλη στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη καθώς όσοι έχουν διαβήτη και έχουν πληγές, αυτές κλείνουν πιο αργά σε αυτή την πάθηση.

Σε μια μελέτη που έγινε το 2016, οι ερευνητές εξέτασαν το όφελος του είχε η σιτρονέλα στην θεραπεία της μόλυνσης από μύκητα Candida σε ένα ποντίκι που είχε διαβήτη. Το έλαιο είχε και αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασμός αυτων των δύο ιδιοτήτων είναι που επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

3.Αδυνάτισμα

Κι όμως μια έρευνα του 2015 αξιολόγησε τα οφέλη της εισπνοής από σιτρονέλα όσον αφορά το αδυνάτισμα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εισπνοή αυτή μείωσε την κατανάλωση τροφής, τη χοληστερόλη και μείωσε την πρόσληψη βάρους.

4.Ψυχολογία

Τέλος, μια μελέτη του 2001 ερεύνησε τα οφέλη της εισπνοής σιτρονέλας, λεβάντας και δενδρολίβανου. Η λεβάντα έχει περισσότερο καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ το δεντρολίβανο διεγείρει τον εγκέφαλο. Η σιτρονέλα από την άλλη μεριά, έχει ένα μια πιο περίπλοκη επίδραση. Παρόλα αυτά οι επιδράσεις αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.