Το αλκοόλ ακόμα και σε μέτριες ποσότητες γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θες να σταματήσεις να πίνεις πολύ κρασί ή μπύρα, καθώς το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία σου με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη μπορεί να σε κάνει να θες να κόψεις εντελώς το αλκοόλ , καθώς αναφέρει ότι ακόμα και η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο πιο γρήγορα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στο PLOS Medicine, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από 20.965 συμμετέχοντες των οποίων η ενδιάμεση ηλικία ήταν 55 ετών. Ενώ το 2,7% όσο ενεπλάκησαν δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έπιναν κατά μέσο όρο περίπου 6 αρκετά μεγάλα ποτήρια κρασί. Αν προτιμάς μπύρα, αυτό αντιστοιχεί με 7,5 κουτάκια. Αυτή η ποσότητα αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου.

«Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 7 μονάδων αλκοόλ (Μία μονάδα είναι 10 ml ή 8 g καθαρού αλκοόλ) εβδομαδιαίως σχετίζεται με τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο», δήλωσε η Anya Topiwala του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , η οποία ήταν πίσω από τη μελέτη. «Η υψηλότερη ποσότητα σιδήρου στον εγκεφάλου συνδέεται με χειρότερη γνωστική απόδοση. Η συσσώρευση σιδήρου θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ».

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συσσώρευση σιδήρου σε μια ομάδα περιοχών του εγκεφάλου που μας βοηθά να εκτελούμε γνωστικές, συναισθηματικές και σχετιζόμενες με την κίνηση λειτουργίες», δήλωσε η Emma Laing , PhD, RDN , κλινική καθηγήτρια στο το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. «Τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στις συγκεκριμένες περιοχές συνδέθηκαν με φτωχότερες μετρήσεις της γνωστικής λειτουργίας».

«Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές στον μεταβολισμό του σιδήρου», λέει η Laing, εξηγώντας ότι ο σίδηρος στον εγκέφαλο προκαλεί γνωστική έκπτωση. «Ο ασυνήθιστα υψηλός σίδηρος στον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με οξειδωτικό στρες, το οποίο οδηγεί σε νευρωνική βλάβη και κυτταρικό θάνατο».