Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Φοιτητής εξασφάλισε εμβόλια κορωνοϊού για εκείνον και τους φίλους του

Την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 είναι παντού μειωμένες και οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια ζήτηση για εμβόλια, η πόλη της Φιλαδέλφειας συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο, αφού ο δήμος εμπιστεύτηκε χιλιάδες δόσεις σε μια νεοφυή οργάνωση ενός νεαρού φοιτητή και κάποιες από αυτές κατέληξαν στα μπράτσα των φίλων του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο νεαρός επιχειρηματίας Αντρέι Ντορόσιν, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, παραδέχτηκε ότι «έκανε λάθη» και ότι εμβολίασε ο ίδιος προσωπικά τέσσερις φίλους του, το περασμένο Σάββατο. Ισχυρίστηκε όμως ότι το έκανε επειδή τα εμβόλια επρόκειτο να λήξουν και δεν βρήκε εγκαίρως κανέναν υποψήφιο που να ανήκει σε ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Ο Ντορόσιν ίδρυσε την οργάνωση «Philly Fighting Covid» το 2020 μαζί με «μια ομάδα εθελοντών», για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Ο επικεφαλής της δημοτικής υγειονομικής υπηρεσίας Τόμας Φάρλεϊ είπε ότι «λυπάται, εκ των υστέρων» που ο δήμος της Φιλαδέλφειας συνεργάστηκε με αυτήν την οργάνωση, η οποία πρόσφατα μετατράπηκε σε «κερδοσκοπική εταιρεία».

Η Philly Fighting Covid αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά όργανα του δήμου στον αγώνα κατά της Covid-19, συμμετέχοντας αρχικά στις διαγνωστικές εξετάσεις και κατόπιν, από τις αρχές Ιανουαρίου, οργανώνοντας το πρώτο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, εμβολίασε περίπου 6.800 γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι ζητούν τώρα να μάθουν πώς αυτή η οργάνωση κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του δήμου.

Ο εισαγγελέας της Φιλαδέλφιας Λάρι Κράσνερ ζήτησε από όποιους έχουν πληροφορίες για την οργάνωση να επικοινωνήσουν με το γραφείο του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς θέλει να ερευνήσει.

Τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής από τη στιγμή που θα ανοιχθούν τα φιαλίδια. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες το εμβόλιο χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση σε ανθρώπους που δεν είχαν προτεραιότητα. Σύμφωνα με αμερικανικά μμε, την Τρίτη, στο Όρεγκον, εμβολιάστηκαν έξι οδηγοί αυτοκινήτων οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στον δρόμο λόγω χιονοθύελλας.

Τυχαία, στην ίδια περιοχή είχε εγκλωβιστεί και μια ομάδα νοσηλευτών που τους έκανε το εμβόλιο, γιατί οι δόσεις που τους είχαν απομείνει επρόκειτο να λήξουν.