Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό

«Υβριδική» διατροφή κάνουν οι Έλληνες τρώγοντας υγιεινές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, αλλά και σνακ, αναψυκτικά και γλυκά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Ένας στους 2 έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας – έγινε τέλη Νοεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή 510 ανδρών και γυναικών άνω των 18 ετών- που παρουσίασε ο κ. Αθανάσιος Κρυστάλλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για τη Διατροφή τον Τουρισμό και την Αναψυχή Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος:

– Ένας στους δύο Έλληνες έχει μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό.

– Τρεις στους δέκα πάσχουν από μία χρόνια ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή.

– Ένας στους τέσσερις είναι καπνιστής.
– Οκτώ στους δέκα καταναλώνουν κάθε τροφή χωρίς περιορισμό.
– Ένας στους δέκα ακολουθεί τη Μεσογειακή διατροφή (αν και στην πράξη είναι περισσότεροι, απλώς δεν γνωρίζουν τον όρο).

– Δύο στους δέκα καταναλώνουν μία μερίδα αλκοόλ την ημέρα.

Αν και αναφέρθηκαν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών δυστυχώς παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε και υψηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, γλυκών, αναψυκτικών και έτοιμων snacks.

«Η διατροφή των Ελλήνων είναι ένα μείγμα, ένα υβρίδιο που απαρτίζεται από τα κλασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και από τα έτοιμα φαγητά», σύμφωνα με τον κ. Κρυστάλλη. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 34% δήλωσε ότι «τρώω ό,τι μου αρέσει και δεν ανησυχώ», τρεις στους δέκα απάντησαν ότι η υγεία καθορίζεται από τη μοίρα, ενώ τέσσερις στους δέκα ότι έχουμε πολύ λίγη δύναμη να αποτρέψουμε μια αρρώστια.

Οι τύποι των καταναλωτών

Η έρευνα ανέδειξε και διαφορετικές τυπολογίες Ελλήνων καταναλωτών ως προς τη στάση τους απέναντι στην υγιεινή διατροφή:
– Οι υποστηρικτές έως φανατικοί (38%)
– Οι αδιάφοροι έως αρνητικοί (43%)
– Οι σκεπτικιστές έως αναποφάσιστοι (19%)

«Αν οι φανατικοί πιστεύουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι μονόδρομος, οι αδιάφοροι την θεωρούν “όχι απαραίτητη”, ενώ οι σκεπτικιστές και οι αναποφάσιστοι προφασίζονται ότι δεν έχουν αρκετές επιλογές και ότι η υγιεινή διατροφή κοστίζει ακριβά. Ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είναι το υψηλό ενδιαφέρον για την υγεία του. Η πλειοψηφία, πάντως, παρόλο που δεν φαίνεται να υστερεί σε επίπεδο γνώσεων για την αξία των τροφών, επιδεικνύει μια στενοκεφαλιά», σύμφωνα με τον κ. Κρυστάλλη, την οποία ούτε καν σοβαροί ιατρικοί λόγοι δεν μπορούν να κλονίσουν.

Πανευρωπαϊκή ελληνική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία

Αναλύοντας το ζήτημα της διατροφής και άσκησης στην παιδική ηλικία, ο κ. Γιάννης Β. Μανιός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είμαστε δυστυχώς πρώτοι στα ποσοστά παχυσαρκίας (20%) σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ευρώπη, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 10-12 ετών είμαστε πάλι πρώτοι με 40% (αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία στη λίστα είναι η Σουηδία με 11,5%).

Τα παιδιά στην Ελλάδα τρώνε περισσότερο από όσο πρέπει, περνάνε πολύ χρόνο μπροστά σε μία οθόνη (το 12,8 % των παιδιών πάνω από 2 ώρες ημερησίως), και γυμνάζονται λιγότερο από όσο πρέπει (μόνο το 30% υιοθετεί τη σύσταση για τη σωματική άσκηση). «Η παχυσαρκία θέλει μεγάλη προσοχή, εφόσον θέτει σοβαρά προβλήματα υγείας: τα παιδιά που πάσχουν από αυτήν έχουν αυξημένες πιθανότητες για μυοσκελετικές και ορθοπεδικές επιπλοκές, αναπνευστικά προβλήματα, λίθους στη χολή, προβλήματα κοινωνικοποίησης, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, σιδηροπενία, υποβιταμίνωση D , σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ινσουλινοαντίσταση κ.ά.», σύμφωνα με τον κ. Μανιό που τόνισε ιδιαιτέρως τον ρόλο των γονέων όσον αφορά την υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών τους, εφόσον οι γονείς είναι όχι μόνον οι πάροχοι της τροφής αλλά και τα πρότυπα συμπεριφοράς, τις συνήθειες των οποίων μιμούνται τα παιδιά.

Τι εστί Μεσογειακή Διατροφή

Τέλος, η κυρία Μελπομένη Πέππα, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη της Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Μονάδα ‘Έρευνας του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», υποστήριξε ότι η αξία των τροφών που καταναλώνουμε καθορίζεται από πληθώρα παραγόντων, όπως η προέλευσή τους ή ο τρόπος μαγειρέματος (π.χ. το κόκκινο κρέας ενδείκνυται να καταναλώνεται βραστό ή στον ατμό, ενώ αν ψηθεί στο barbecue αυξάνονται οι τοξίνες του).

Αν θέλουμε να φροντίζουμε το σώμα μας και την εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα με την κυρία Πέππα πρέπει να ακολουθούμε τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία μειώνει την πιθανότητα κακοηθειών και έχει θετική επίδραση στη νοητική λειτουργία.

Μεσογειακή διατροφή σημαίνει: πολλά λαχανικά (4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών ημερησίως), φρούτα (3 μερίδες ημερησίως), δημητριακά (5-8 μερίδες ημερησίως), όσπρια (3 μερίδες την εβδομάδα), ελάχιστο κόκκινο κρέας (1 μερίδα την εβδομάδα), λευκό (1-2 μερίδες την εβδομάδα), αυγά (4 την εβδομάδα), ψάρια και θαλασσινά (2-3 μερίδες την εβδομάδα), γαλακτοκομικά (2 μερίδες ημερησίως, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών, όπως το κατίκι ή το ανθότυρο), ελαιόλαδο. Συστήνεται αποφυγή της ζάχαρης, των γλυκών, των αναψυκτικών, και τον περιορισμό του άλατος και του αλκοόλ (δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες, ένα για τις γυναίκες).

Όσο για την άσκηση 30 λεπτά ημερησίως, πέντε φορές την εβδομάδα.