Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Δυο Έλληνες ανάμεσα τους 10 αγνοούμενους

Σε θρίλερ χωρίς τέλος εκτυλίσσεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (18.02.2022) στο πλοίο Εuroferry Olympia που είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι στην Ιταλία. Ενώ το καράβι βρισκόταν κοντά στην Ερείκουσα, ανοιχτά της Κέρκυρας, ξέσπασε φωτιά, που άμεσα επεκτάθηκε παντού. 10 άνθρωποι αγνοούνται, εκ των οποίων οι δυο Έλληνες, ενώ άλλοι δυο έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ.

Η κινητοποίηση του πληρώματος ήταν άμεση και 278 άνθρωποι κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους του πλοίου και να φτάσουν νωρίς το πρωί στην Κέρκυρα, όπου καταμετρήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Βάσει της κατάστασης που είχε καταθέσει στο λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας ο καπετάνιος του πλοίου, στο Εuroferry Olympia επέβαιναν 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα. Απ’ αυτούς οι 21 είναι Έλληνες (14 επιβάτες και 7 πλήρωμα).

Από τους συνολικά 290 επιβαίνοντες στο πλοίο, οι 278 έχουν φτάσει και ταυτοποιήθηκαν στην Κέρκυρα και τέσσερις έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους. Μεταξύ αυτών, ένα παιδάκι.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των δυο οδηγών που εγκλωβίστηκαν στο γκαράζ του πλοίου, έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο. Αγωνία υπάρχει και για τους 10 ανθρώπους που αγνοούνται ακόμη.

Η επικοινωνία με τους δυο άνδρες που έχουν εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο πλοίο, είναι δύσκολη λόγω των συνθηκών αλλά και λόγω της γλώσσας. Οι αρχές προσπαθούν να τους καθοδηγήσουν να βγουν στο κατάστρωμα από το γκαράζ, ώστε από εκεί να τους παραλάβει ελικόπτερο.

Το Εuroferry Olympia απέπλευσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με προορισμό την Ιταλία και το Μπρίντεζι. Ανάμεσα στους 239 επιβάτες βρίσκονταν και οικογένειες με παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό, ήταν 04:18 όταν ο καπετάνιος του πλοίου ενημέρωσε ότι στο Εuroferry Olympia είχε ξεσπάσει φωτιά.

Ακόμη και τώρα, σχεδόν εννέα ώρες μετά, δεν είναι γνωστό πως ξέσπασε η φωτιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξέσπασε στο γκαράζ και γρήγορα επεκτάθηκε. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία επιβάτη, χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά από τη στιγμή που μπήκαν στις λέμβους, έως ότου η φωτιά να φτάσει στο κατάστρωμα!

Αφού ενημέρωσε τις αρχές στις 04:18, ο καπετάνιος ενημέρωσε στις 04:25 το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού και άμεσα, στις 05:14, ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.

Το πλήρωμα, χωρίς πανικό όπως ανέφεραν οι επιβάτες στις μαρτυρίες τους, ξύπνησε τους πάντες και τους ζήτησε να ανέβουν στο κατάστρωμα και να φορέσουν τα σωσίβιά τους.

Αμέσως όλοι μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους και απομακρύνθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο, που γρήγορα παραδόθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη στις φλόγες.