Τα ψέματα με τη διατίμηση του μοριακών και των rapid τεστ

Κάποιος μας κοροϊδεύει! Είναι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δοθεί απ’ όποιον επισκέπτεται κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο για να υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Όταν πληρώνει το τίμημα θεωρεί εύλογα ότι κάποιοι τον πιάνουν κορόιδο.

«Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ», είχε δηλώσει στις 27 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας  Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι διαφορετική. Όπως καταγγέλλεται, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια το κόστος ανέρχεται στα 60 ευρώ για το RT-PCR, δηλαδή, το μοριακό τεστ και στα 20 για το rapid.

«Τελικά παρά τη διατίμηση ο πολίτης σε ιδιωτικά κέντρα πληρώνει 60 ευρώ το τεστ ΡCR για κορωνοϊό και όχι 40 ευρώ, αφού χρεώνεται 20 ευρώ η δειγματοληψία με βάση τη σχετική  υπουργική απόφαση. Το rapid χρεώνεται 20 ευρώ και όχι 10 ευρώ αφού χρεώνεται 10 ευρώ και η δειγματοληψία. Ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει μόνος του τη δειγματοληψία. Ούτε μπορεί αλλού δωρεάν», ανέφεραν οι σχετικές καταγγελίες. Άραγε, τι λέει για όλα αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης;