Όπως εξήγησε η Μ. Θεοδωρίδου, η αρχική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, ήταν απαγορευτική, με το δεδομένο ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες γυναίκες στις κλινικές μελέτες.
Νέα στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού όσων γυναικών βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, γνωστοποίησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.
Όπως εξήγησε, η αρχική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, ήταν απαγορευτική, με το δεδομένο ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες γυναίκες στις κλινικές μελέτες.
«Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην Εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις, εάν η έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο», τόνισε και διευκρίνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία, που έγιναν γνωστά από τις ΗΠΑ στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και «που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους».
Αυτό άναψε και το πράσινο φως ώστε να υιοθετηθεί η αντίστοιχη οδηγία και από την βρετανική επιτροπή εμβολιασμών, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα και του γυναικολόγου ή του θεράποντος γιατρού που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό της εγκύου, όπως ανέφερε. «Τα εμβόλια covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση», πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.
Τι είπε για τον θηλασμό
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται τεστ κύησης πριν από τον εμβολιασμό, ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και ότι δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού. «Ο θηλασμός είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας απομονώθηκε ο ιός στο μητρικό γάλα και από μελέτες που έχουν γίνει, τόσο από τη νόσηση όσο από τον εμβολιασμό, υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα που προσφέρον σημαντική προστασία στο βρέφος», συμπλήρωσε.