Τι συμβαίνει με τα μελανώματα – Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους

Η ενημέρωση του πληθυσμού πάνω σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει ότι ο καρκίνος του δέρματος

Η μόδα του ηλιοκαμένου δέρματος, δυστυχώς, οδηγεί γυναίκες και άνδρες να εκθέτουν χωρίς προστασία το σώμα τους και το πρόσωπό τους στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Mελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος έχουν οριστεί εντός του Μαΐου κάθε έτους, όταν η ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και στη Χώρα μας αρχίζει να γίνεται έντονη. Μεγάλος αριθμός ατόμων χάνει τη ζωή του κάθε χρόνο εξαιτίας του μελανώματος, τον κακοηθέστερο καρκίνο του δέρματος.

Η Εβδομάδα Μελανώματος και κατά του Καρκίνου του Δέρματος έχουν ως κύριο στόχο να αφυπνιστούν όλοι για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και την ενημέρωση για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος. Όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος«η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι σχετικά εύκολη για τον έμπειρο ειδικό ιατρό και είναι ένας καρκίνος που στα πρώιμα στάδιά του μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Είναι επομένως κρίμα να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από μία πάθηση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να προβλεφτεί.»

Το μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως ως ένας μαύρος σπίλος (ελιά), ο οποίος έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδος και μεγαλώνει γρήγορα, χωρίς όμως αυτά τα στοιχεία να είναι απόλυτα. Για να αποδοθεί σε ένα σπίλο η βάσιμη υποψία της κακοήθειας, χρειάζεται η εξέταση από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο. «Ο βασικός κανόνας, που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει στο μυαλό του, είναι ότι οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος μεταβάλλεται σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, είναι ύποπτη για κακοήθεια και πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ζητηθεί η εξέταση από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο» αναφέρει εμφατικά ο κ.Χριστόπουλος.

Άλλοι λόγοι για να αφαιρεθεί ένας σπίλος είναι όταν βρίσκεται σε περιοχές όπου τραυματίζεται (πχ στη μέση στο σημείο της ζώνης, στο πρόσωπο κατά το ξύρισμα, στο λαιμό από κοσμήματα ή το κολάρο του πουκαμίσου) ή όταν βρίσκεται σε παλάμες ή πέλματα. Σε κάποιες περιπτώσεις το μέγεθος του σπίλου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης.

Η ενημέρωση του πληθυσμού πάνω σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει ότι ο καρκίνος του δέρματος, εάν αφαιρεθεί σε αρχική φάση, θεραπεύεται. Σε αντίθετη περίπτωση, μερικοί μήνες καθυστέρησης μπορεί να σημαίνουν από μία πολύ μεγάλη διαδικασία έως ακόμα και την απώλεια της ζωής του ατόμου, με μεταστάσεις που δίνονται σε σύντομο διάστημα. Χρειάζεται πρόληψη με αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή γενικότερα σε υπεριώδη ακτινοβολία (solarium κτλ), χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και επαγρύπνηση όταν εμφανιστεί κάποιος ύποπτος σπίλος με άμεση αναζήτηση διάγνωσης από έναν ειδικό.