Το να έχουμε πιο θετική εικόνα για το σώμα μας συνδέεται στενά με καλύτερη ψυχολογική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή

Σύμφωνα με μια μεγάλη διεθνή έρευνα, από τις μεγαλύτερες στο είδος της, του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) στην Αγγλία στην οποία πήραν μέρος 56.968 συμμετέχοντες σε 65 κράτη, η θετική εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται στενά με καλύτερη ψυχολογική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Body Image και επικεντρώθηκε στην «εκτίμηση του σώματος», η οποία ορίστηκε ως «η αποδοχή, η διατήρηση ευνοϊκών απόψεων, ο σεβασμός για το σώμα μας και η απόρριψη των ιδανικών εμφάνισης που προωθούνται από τα μέσα ενημέρωσης ως η μοναδική μορφή ανθρώπινης ομορφιάς».

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα εκτίμησης του σώματός μας συνδέονται με μια σειρά από θετικά χαρακτηριστικά ευεξίας, όπως η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ συνδέονται αρνητικά με θέματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει την εκτίμηση του σώματος σε όλα τα κράτη.

Μια ένωση επιστημόνων, καθοδηγούμενη από ερευνητές του Anglia Ruskin University (ARU), ζήτησε από συμμετέχοντες σε 65 χώρες να συμπληρώσουν την Κλίμακα Εκτίμησης Σώματος-2 (BAS-2), η οποία περιείχε 10 στοιχεία, μεταξύ των οποίων «Σέβομαι το σώμα μου» και «Εκτιμώ τα διαφορετικά και μοναδικά χαρακτηριστικά του σώματός μου».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όλα τα έθνη, η μεγαλύτερη εκτίμηση του σώματος συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερη ψυχολογική ευεξία, όπως αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης για την ικανοποίηση από τη ζωή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εκτίμηση του σώματος ήταν υψηλότερη στους συμμετέχοντες που ήταν ελεύθεροι (σε σύγκριση με τους παντρεμένους ή σε μια αφοσιωμένη σχέση) και σε όσους ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.

Η μελέτη βρήκε επίσης μεγάλες διαφορές στις βαθμολογίες εκτίμησης του σώματος ανάμεσα στις 65 χώρες της έρευνας. Τις χαμηλότερες βαθμολογίες κατέγραψε η Αυστραλία, ακολουθούμενη από την Ινδία και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Μάλτα σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

Ο Viren Swami, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την εικόνα του σώματος που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, που προέκυψε από μια συλλογική ερευνητική προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250 επιστήμονες. Η διαπίστωσή μας ότι η μεγαλύτερη εκτίμηση του σώματος σχετίζεται με καλύτερη ψυχολογική ευεξία, υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης τρόπων για την προώθηση της πιο θετικής εικόνας του σώματος παγκοσμίως».

«Επίσης, οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση για να συμμορφωθούν με τα ιδανικά του σώματος που προωθούνται από τη δυτική κοινωνία και είναι ακόμα αξιοσημείωτο ότι άτομα από χώρες που θεωρούνται πολιτιστικά διαφορετικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν γενικά μεγαλύτερη εκτίμηση του σώματός τους. Οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές μπορεί επίσης να επωφελούνται από το ότι ζουν στη φύση, κάτι που και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με τη θετική εικόνα του σώματος».

Πηγή: neaygeia.gr