Το νομοσχέδιο για τη Δ.Φ.Υ. φέρνει μεγάλες αλλαγές – Περισσότερα κίνητρα για την είσοδο στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών, επιπλέον κίνητρα για την είσοδο στο Ε.Σ.Υ. και αλλαγές για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Υγεία.
Το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, παρουσίασε κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, που εισηγήθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός, έχει ως αντικείμενο αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών και στην εκπαίδευση πριν το αγροτικό, ώστε οι γιατροί να μπαίνουν στο Σύστημα Υγείας καλύτερα προετοιμασμένοι.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θεσπίζει μεγαλύτερη ευελιξία στις επαγγελματικές σχέσεις των γιατρών, εμμένοντας στη στήριξη του δημοσίου Συστήματος Υγείας, δίνοντας επιπλέον κίνητρα για την είσοδο στο Ε.Σ.Υ..
Παράλληλα, θεσπίζει ηλεκτρονική παρακολούθηση των χειρουργείων για μεγαλύτερη διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλαγές για τις διατάξεις που αφορούν το ΚεΣΥ ώστε να είναι πραγματικά ένα συμβούλιο επιστημονικό και να ρυθμίζει διατάξεις για τις ιδιωτικές κλινικές και τους επαγγελματικούς συλλόγους.
Οι στόχοι του νομοσχεδίου αφορούν ανάμεσα στ’ άλλα:
- Την κλινική άσκηση των νέων γιατρών με αποτέλεσμα να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες και μεγαλύτερη ασφάλεια των ίδιων των γιατρών, σύμφωνα με τα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
- Την αντιστροφή του brain drain.
- Την επιλογή των υπευθύνων των κλινικών από συμβούλια κρίσεων, που θα ελέγχουν τις ικανότητες των διοικούντων με στόχο την καλύτερη λειτουργία των κλινικών και των νοσοκομείων. Οι διοικητές και τα μέλη, θα αξιολογούνται επίσης για την ταχύτητα των διαδικασιών και την αποτελεσματικότητα των επιλογών τους.
Ρηξικέλευθες αλλαγές για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναμένεται να περιλαμβάνονται και οι αλλαγές για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας
- Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη
- Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
- Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
- Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου