Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για την έγκυο που έχασε το μωρό της: «Το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό»

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε σήμερα για το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα που έχασε το μωρό της και καταγγέλλει τους γιατρούς.

Το νοσοκομειο Παπαγεωργίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων πως το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό, διασωληνώθηκε άμεσα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Παπαγεωργίου»:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με τη νοσηλεία ασθενούς στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπως προκύπτει από τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς και τα αρχεία του νοσοκομείου, η ίδια προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία στις 8:40 π.μ., λόγω συσπάσεων.

Η εξέταση ολοκληρώθηκε στις 9:10 π.μ. και αποφασίστηκε η διενέργεια επείγουσας καισαρικής τομής. Στη συνέχεια, η ασθενής μεταφέρθηκε, στις 9.30 π.μ., στο χειρουργείο Covid – 19.

Σύμφωνα με το ιατρικό αρχείο του νοσοκομείου, το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό, διασωληνώθηκε άμεσα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Η μητέρα μεταφέρθηκε άμεσα για νοσηλεία σε τμήμα Covid -19 και έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 4/3/2022.

Κατά την έξοδό της, ήταν σε καλή γενική κατάσταση και έλαβε οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έδωσε πλήρες αντίγραφο του ιατρικού φακέλου στην ασθενή και στον νομικό της εκπρόσωπο, μετά από αίτημα της ασθενούς στις 25/5/2022.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ενήργησε τάχιστα, με πλήρη επαγγελματισμό και ευσυνειδησία και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για έγκυες θετικές στην Covid -19.

Η καταγγελία της 30χρονης

Η 30χρονη γυναίκα εξιστορεί  την τραγική κατάσταση που βίωσε και καταγγέλλει πώς η αργοπορημένη αντίδραση των ιατρών και νοσηλευτών του «Ιπποκρατείου» και του «Παπαγεωργίου» προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο βρέφος της, με αποτέλεσμα αυτό να γεννηθεί καθυστερημένα, με επιπλοκές, και να καταλήξει μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διασωλήνωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Η γυναίκα, επικαλούμενη τις εξετάσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμονύνης, τονίζει ότι κυοφορούσε ένα υγιέστατο αγοράκι, με δυνατό καρδιακό παλμό και βάρος 3.970, το οποίο μετά τη γέννησή του δεν είχε εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε πέντε μέρες πριν κλείσει τους τέσσερις μήνες ζωής, ενώ έδινε μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ.

Το χρονικό της απώλειας του βρέφους

Όπως εξηγεί η μητέρα του βρέφους στο voria.gr, όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να έχει συσπάσεις, δύο μέρες πριν την  προγραμματισμένη της καισαρική σε ιδιωτική κλινική. Η 30χρονη είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες θετική στον κορoνοϊό και τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, πήγε μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά στο εφημερεύον Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 07:30 το πρωί.

«Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο δεν μας υποδέχθηκαν και με τον καλύτερο, τον πιο ευγενικό τρόπο», αναφέρει η γυναίκα, η οποία βρήκε μία νοσηλεύτρια την ώρα που αυτή αιμορραγούσε. Όπως λέει η 30χρονη, όταν της ζήτησε να την εξετάσει, αυτή αρνήθηκε γιατί «βρισκόταν σε εξέλιξη δίδυμη καιρασική και σύντομα θα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, οπότε θα ήταν αδύνατο να την αναλάβουν».

«Άρχισα να φωνάζω και όχι με σκοπό να μαλώσω, απλώς είχα αγανακτήσει. Πονούσα για πολλές ώρες», αναφέρει η 30χρονη. Τότε, μία ειδικευόμενη γυναικολόγος δέχθηκε να εξετάσει τη γυναίκα και διαπίστωσε πως η 30χρονη αιμμοραγούσε, ωστόσο, όπως μεταφέρει η 30χρονη, δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό και την παρότρυνε να πάει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου για να την εξυπηρετήσουν εκεί.

Η γυναίκα ένιωθε ήδη έντονη δυσφορία πριν την εξέτασή της περιγράφοντας τον πόνο «σαν σκίσιμο». «Προσπαθούσα να το διαχειριστώ, έπαιρνα βαθιές ανάσες για να μην κάνω κακό στο παιδί. Ό,τι ήξερα από τις άλλες δύο μου εγκυμοσύνες έπρεπε να το τηρήσω σε λίγα λεπτά», τονίζει.

«Η ειδικευόμενη γυναικολογός έκανε μετά από περίπου 15 λεπτά στη γυναίκα καρδιοτοκογράφο. Μου είπε ότι το μηχάνημα δεν καταγράφει συσπάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε και το καλύτερο μηχάνημα», και πως δεν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό με το έμβρυο», λέει η 30χρονη.

Υποφέροντας από οξύτατους πόνους, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 6,5 και 4,5 ετών στο πίσω κάθισμα, και ξεκίνησαν προς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αρνήθηκε να τη μεταφέρει με το ασθενοφόρο, λόγω της λήξης της βάρδιας.

Ο γολγοθάς της 30χρονης δεν σταμάτησε εκεί, καθώς, όπως καταγγέλλει, σημειώθηκε και άλλη χρονοκαθυστέρηση στην περίθαλψη της και από το δεύτερο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει, όταν ο σύζυγός της ζήτησε από το προσωπικό του «Παπαγεωργίου» να συμπληρώσει εκείνος τα απαραίτητα έγγραφα για να αναλάβουν οι γιατροί την περίθαλψη της συζύγου του, με σκοπό να επισπευθεί η διαδικασία, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν γιατί έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Έτσι, καθυστέρησε και άλλο η εξέταση της εγκύου.

Οι γιατροί εντόπισαν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, βραδυκαρδία στο έμβρυο και διέταξαν επείγουσα καισαρική τομή, κάτι το οποίο, όπως καταγγέλλει η γυναίκα δεν έγινε, καθώς οι γιατροί άργησαν να κάνουν την αναισθησία και να τη βάλουν στο χειρουργείο για να βγει το μωρό.

«Είχε ήδη αρχίσει το κακό να γίνεται, ενώ σε περίπτωση μεταφοράς μου ίσως να είχα γλυτώσει κάτι από αυτήν την ιστορία». Μάλιστα, ο εφημερεύον γιατρός δεν ήταν αυτός που ξεγέννησε την 30χρονη αλλά χρειάστηκε να ειδοποιηθεί και να έρθει ένας άλλος γιατρός-καθηγητής για την καισαρική.

Η γυναίκα μπήκε στο χειρουργείο στις 10:30 και βγήκε στις δύο το μεσημέρι, εξαιτίας όλων των επιπλοκών που προέκυψαν. «Με το που άνοιξα τα μάτια μου είχα τη νεογνολόγο πάνω από το κεφάλι μου και μου είπε ότι «”έχουμε ένα νεκρό παιδί, είμαστε στην ανάνηψη και προσπαθούμε να το επαναφέρουμε”. Μετά απλά εξαφανίστηκε από μπροστά μου», αναφέρει.

Η γυναίκα προσπαθούσε να μάθει από γιατρούς και νοσηλευτές αν το παιδί της ζούσε, ωστόσο, όπως λέει, κανείς δεν την ενημέρωνε:

«Η οργή μου είναι τόσο μεγάλη που μερικές φορές, δεν μπορώ να τη μεταδώσω…εδώ που φτάσαμε, τουλάχιστον να δικαιωθούμε ηθικά».

 «Το δύσκολο κομμάτι ήταν να το διαχειριστούμε εμείς με τον σύζυγό στο σπίτι μόνοι μας, χωρίς να το ανακοινώσουμε στα παιδιά. Μετά τους ανακοινώσαμε, δίνοντας τους ένα ωραιοποιημένο παραμύθι με το τι συνέβη… Ξέρουν ότι οι γιατροί δεν συμπεριφέθηκαν σωστά στη μαμά και ότι έχουν έναν φύλακα άγγελο», σημειώνει συγκλονισμένη.

Το μόνο που ζητάει η οικογένεια του βρέφους είναι δικαίωση για όσα συνέβησαν και για τον θάνατό του.

«Εμείς μεγάλη οικογένεια θέλαμε, δεν ξέραμε ότι οι γιατροί είχαν άλλα σχέδια για εμάς», λέει συντετριμμένη η 30χρονη μητέρα.

Δικηγόρος 30χρονης εγκύου: «Είδαν αιμορραγία και την έδιωξαν γιατί τελείωνε η εφημερία» – Μηνύσεις κατά πάντων από το ζευγάρι

Πιο αναλυτικά, οι ποινικές ευθύνες συνδέονται με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους, τον οποίο, σύμφωνα με μήνυση που υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποδίδουν σε εγκληματική συμπεριφορά των γιατρών.

Για τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί, μίλησε στον Alpha ο δικηγόρος τους, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη υπόθεσης επί τρεις μήνες. Μια επίτοκος, η κ. Βασιλάκη, ήταν στην 39η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή ετοιμόγεννη, και πήγε Ιπποκράτειο στις 7 το απόγευμα με πόνους, συσπάσεις στη μήτρα και αίμα.

Την παρέλαβαν όποιοι την παρέλαβαν, γιατί δεν φαίνεται πριν γίνει η ΕΔΕ, και της έκαναν υπέρηχο, στον οποίο βρήκαν πως έχει αίμα.

Στις 7.30 την έδιωξαν. Της λένε επειδή σε μισή ώρα λήγει η εφημερία ”να φύγετε, να πάτε αλλού”» είπε ο κ. Αποστολίδης.

«Πήγαμε στο Παπαγεωργίου, χωρίς να της δώσουν ούτε συνοδευτικά έγγραφα και ασθενοφόρο. Δεν είχε γίνει καμία γνωμάτευση στο Ιπποκράτειο. Έπρεπε να την έχουν υποβάλει σε καισαρική τομή, διότι το παιδί από τον υπέρηχο είχε ισχιακή προβολή και έπρεπε να το διαγνώσουν.

Στο Παπαγεωργίου την εισάγουν σε κλινική covid διότι ήταν ασυμπτωματική. Στη γυναικολογική κλινική μεταφέρθηκε αργότερα και στις 10:30 της έκαναν καισαρική τομή. Το παιδί βγήκε και διασωληνώθηκε αμέσως με εγκεφαλική υποξυγοναιμία.

Παρέμεινε στην Εντατική τρεις μήνες, όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ήταν λίαν αμφίβολο αν θα επανερχόταν και με ποιες βλάβες, σε περίπτωση που κατάφερνε να ζήσει», συπλήρωσε ο κ. Αποστολίδης.

Για τις νομικές κινήσεις της οικογένειας, μετά τον θάνατο του νεογνού, είπε:

«Καταλογίζουμε ευθύνες και θα τις αναδείξει η εισαγγελική έρευνα, πιθανόν και η ΕΔΕ. Κατηγορούμε το Ιπποκράτειο ότι δεν επελήφθη και δεν διέγνωσε άμεσα τον κίνδυνο και δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει.

Κατά δεύτερο λόγο ότι αργοπόρησε εν μέρει και η γυναικολογική κλινική στο Παπαγεωργίου να κάνει την καισαρική τομή, ωστόσο δεν έχουμε παράπονο από τους νεογνολόγους και τη ΜΕΘ, έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί.

Έχουμε κάνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος και σε τι βαθμό ευθύνεται. Το ενημερωτικό που πήραμε μετά από εισαγγελική παραγγελία, γιατί δεν μας το έδιναν με διάφορες προφάσεις, δεν αναφέρει ονόματα σχετικά με όσους ενήργησαν», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Το Ιπποκράτειο απάντησε στην καταγγελία της 30χρονης

«Το προσωπικό, ιατρικό και μη, του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” διαχρονικά επιτελεί στο ακέραιο το υπηρεσιακό του καθήκον για τη lege artis παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και είναι στη διάθεση κάθε ελεγκτικής αρχής αναφορικά με καταγγελίες περί του αντιθέτου.

Το ίδιο δε στο πλαίσιο της διαφάνειας διερευνά όλες τις αναφορές – καταγγελίες που κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ιπποκρατείου, με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την ιατρική αντιμετώπιση περιστατικού εγκύου σε τελειόμηνη κύηση.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: «Από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του Νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19. Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους.

Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της».

Το ανδρόγυνο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος γιατρών δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου), συνδεόμενες με τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού τους.