Υπέρταση: ο σιωπηλός δολοφόνος
Γράφει ο Γιώργος Κιοσές, Φαρμακοποιός – Συγγραφέας
Έχει αποδεδειχθεί, από μελέτες, ότι ένας (1) στους τρεις (3) Αμερικανούς πάσχει από υπέρταση. Περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανοί και, από αυτούς, μόνο οι μισοί είναι ρυθμισμένοι. Σήμερα, υψηλή πίεση εμφανίζεται, ακόμα και στις ηλικιακές ομάδες 35-40 ετών, με κύριο παράγοντα ανάπτυξης της, την παχυσαρκία.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ρυθμισμένη την πίεση, διότι η αυξημένη πίεση δημιουργεί καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά προκαλεί και εγκεφαλικά επεισόδια. Μόνο στην Αμερική, 360.000 θάνατοι έχουν ως πρωταρχική αιτία την υπέρταση.
Πώς διαχειριζόμαστε την υψηλή αρτηριακή πίεση
Η θεραπεία της ξεκινά με:
– αλλαγή του τρόπου ζωής,
– απώλεια βάρους,
– μείωση του αλατιού στη διατροφή,
– μείωση της χρήσης αλκοόλ και
– σωματική άσκηση.
Εκτός όλων αυτών, μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή με ένα ή, και περισσότερα φάρμακα, για την διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα. Σήμερα, ο συνδυασμός 2-3 φαρμακευτικών ουσιών σε ένα δισκίο, και η ελεγχόμενη αποδέσμευσή τους διευκολύνουν την λήψη τους και διασφαλίζουν την επιτυχή έκβαση της θεραπείας της.
Πώς, όμως, δρουν οι ομάδες των αντιυπερτασικών φαρμάκων στον οργανισμό μας;
– Μειώνουν την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, ώστε το αίμα να ρέει κανονικά και να διευκολύνεται η καρδιά στην άντλησή του.
– Χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.
– Χαλαρώνουν τα αγγεία, ώστε η καρδιά να μην κουράζεται.
– Δεσμεύουν κάποιες ουσίες, οι οποίες «σφίγγουν» τα αιμοφόρα αγγεία.
– Διαστέλλουν τη διατομή των αιμοφόρων αγγείων.
– Μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό.
– Ελαττώνουν κάποιες φυσικές ουσίες, που παράγει ο οργανισμός μας και οι οποίες εμποδίζουν την φυσιολογική ροή του αίματος.
– Δημιουργούν διούρηση, για να απαλλαγεί το σώμα μας από την κατακράτηση νερού και την περιττή ποσότητα αλατιού.
Απαιτείται η συμβουλή των ειδικών
Η θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση δεν διακόπτεται ή δεν διαφοροποιείται παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και συμβουλή του γιατρού μας, ενώ συμβουλευόμαστε τον φαρμακοποιό μας για την ορθή λήψη των φαρμάκων. Ειδικά, όταν λαμβάνουμε και φάρμακα άλλων παθήσεων ή, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως συμπληρώματα διατροφής.
Έτσι, θα επιτύχουμε την ρύθμιση της πίεσής μας και θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να περιορίσει τα προβλήματα, από αυτόν τον «σιωπηρό δολοφόνο», τα συμπτώματα του οποίου θα εμφανιστούν εντονότερα όταν προκαλέσει βλάβες στην υγεία μας.