«Φύλλο και φτερό» σπίτια και 3 Κ.Υ. στη Μεσσηνία για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Όχι μόνο δεν έχει κλείσει η μεγάλη υπόθεση με το κύκλωμα που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη Μεσσηνία να έχει το δικό της μερίδιο σε αυτό, και το οποίο εξαρθρώθηκε στα μέσα Δεκέμβρη από τους «αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά υπάρχει και συνέχεια, με εκατοντάδες έρευνες σε σπίτια γιατρών και Κέντρα Υγείας.
Στη Μεσσηνία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. πραγματοποιήθηκαν 12 έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που αφορούν 6 φυσικά πρόσωπα.
Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, έχουν γίνει έρευνες στα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Γαργαλιάνων και Χαρακοπιού, με τα οποία συνεργάζονταν άτομα που ελέγχθηκαν, ενώ ανάμεσά στους έξι ελεγχθέντες στη Μεσσηνία είναι ένας βιοπαθολόγος και ένας γυναικολόγος. Από τις νέες επιχειρήσεις της Αστυνομίας, στη Μεσσηνία δεν υπήρξε καμία σύλληψη.
Από το Δεκέμβριο
Η υπόθεση έγινε γνωστή στα μέσα του Δεκέμβρη, όταν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα, βρέθηκαν στην Καλαμάτα και πέρασαν χειροπέδες σε δύο ιατρικούς επισκέπτες, στους οποίους αποδίδεται συγκεκριμένος ρόλος και δράση. Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται και τα ονόματα γιατρών και φαρμακοποιών που συνεργάζονταν.
Συνολικά σε όλη την Ελλάδα τότε συνελήφθησαν 13 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες
Από την Αστυνομία είχε ανακοινωθεί ότι η οργάνωση είχε χωρισμένη τη δράση της γεωγραφικά σε δύο τομείς. Στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος, όπου δραστηριοποιούνταν πέντε άτομα και στο νότιο τμήμα, όπου δραστηριοποιούνταν συνολικά τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο συνελήφθησαν στην Καλαμάτα. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν σε Πάτρα και Αίγιο.
Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις που είχαν γίνει το Δεκέμβριο στην Καλαμάτα, αφορούσαν έναν 45χρονο ιατρικό επισκέπτη, ο οποίος κατηγορείται ότι έβρισκε «μηδενικούς» ΑΜΚΑ και προέτρεπε γιατρούς να προβαίνουν σε συνταγογραφήσεις.
Ο δεύτερος ιατρικός επισκέπτης που συνελήφθη στην Καλαμάτα είναι ένας 40χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε λίστα με τους συνεργαζόμενους ιατρούς στην Πελοπόννησο, συνέλεγε στατιστικά συνταγογραφήσεων και παρέδιδε χρηματικά ωφελήματα.
12 έρευνες στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο σχετικής παραγγελίας της αρμόδιας ανακριτικής Αρχής, μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους των σχετιζόμενων με την υπόθεση προσώπων.
Ειδικότερα, από τις 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και 15 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 232 έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους 126 φυσικών και δύο νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων 61 ιατροί με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
Οι έρευνες έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Πιερία, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Χαλκιδική, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Λάρισα και Μαγνησία.
Στη Μεσσηνία έγιναν 12 κατ’ οίκον έρευνες και έρευνες επαγγελματικών χώρων που σχετίζονται με 6 φυσικά πρόσωπα και αφορούν γιατρούς οι οποίοι συνεργάζονταν με συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Ανάμεσά τους ένας βιοπαθολόγος κι ένας γυναικολόγος. Λόγω της συνεργασίας των ελεγχθέντων ατόμων έγινε έρευνα και στα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης, Γαργαλιάνων και Χαρακοποιού. Συνολικά από τις νέες έρευνες έγιναν πέντε συλλήψεις, καμία όμως από αυτές δεν αφορά στη Μεσσηνία.
Από τις έρευνες σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 548.355 ευρώ, 6 χρυσές λίρες Αγγλίας, 5.610 κορώνες Σουηδίας, αεροβόλο πιστόλι, πιστόλι κρότου, περίστροφο κρότου, 121 κινητά τηλέφωνα, 54 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet, laptop, 87 σκληροί δίσκοι κ.λπ. αποθηκευτικά μέσα, 1.399 φαρμακευτικά σκευάσματα, 360 συνταγές φαρμάκων, 274 ναρκωτικά δισκία, 10 βιβλιάρια καταθέσεων και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.
Εικονικοί εμβολιασμοί
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια έρευνα των «αδιάφθορων» της Αστυνομίας αποκάλυψε «από σπόντα», καθώς καταγράφηκαν σχετικές συνομιλίες από το τηλέφωνο του 45χρονου ιατρικού επισκέπτη που συνελήφθη στην Καλαμάτα, περιπτώσεις διενέργειας εικονικών εμβολιασμών, πώλησης πλαστών πιστοποιητικών νόσησης και αρνητικών rapid tests, με επίκεντρο τη Μεσσηνία.
Ως εμπλεκόμενα πρόσωπα εμφανίζονται ο ιατρικός επισκέπτης, δύο γιατροί, μία νοσηλεύτρια, ένας φαρμακοποιός κι ένας ακόμα ιδιώτης.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ταρίφα για τους εικονικούς εμβολιασμούς κυμαινόταν από 300 έως 700 ευρώ, ενώ για τα ψευδή rapid tests από 50 έως 200 ευρώ τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.
Για το εν λόγω σκέλος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προχώρησε σε διαχωρισμό της δικογραφίας και διαβίβασή της στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου και θα αποφασισθεί πώς θα προχωρήσει η έρευνα και γι’ αυτή την υπόθεση.
Πηγή: tharrosnews.gr