Χατζηχριστοδούλου: «Πήραμε μαθήματα από τον Covid για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία»

Το γεγονός ότι η Ευρώπη πήρε κάποια μαθήματα από τον Covid, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία, που είναι σίγουρο ότι θα έρθει, τόνισε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα έρθει και άλλη πανδημία, διότι στη φύση υπάρχουν χιλιάδες ιοί στο οικοσύστημα άγριων ζώων, σε δάση κλπ. που ανά πάσα στιγμή μπορούν να έρθουν και να προκαλέσουν πανδημία στους ανθρώπους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πανδημία γρίπης στα επόμενα χρόνια, όπως έγινε με τον ιό HIV, Zika, ο ιός Έμπολα, H1N1 κλπ.

Όπως είπε ωστόσο, η Ευρώπη πήρε μαθήματα, δημιούργησε έναν οργανισμό που δρα γρήγορα και κάνει ενιαίες αγορές για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως έγινε με τα εμβόλια, τις μάσκες και υγειονομικό υλικό, στην περίπτωση του Covid και θα φροντίζει για τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος που θα ανανεώνεται, όπως σχέδια δράσης για μετακινήσεις, υγειονομικά μέτρα στις πύλες εισόδου των χωρών κλπ. και υλικών (μέσα ατομικής προστασίας, οξυγόνων, αναπνευστήρων κλπ.).

Όπως είπε ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου «όταν ξεκινήσαμε αρχές του 2020 να συζητάμε τα πρώτα κρούσματα στη Γιουχάν και πως εξελίχθηκε η πορεία της επιδημίας μέχρι σήμερα, η Κίνα έδειξε ότι έμεινε εκεί που ήταν και δεν πήρε κανένα μάθημα από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς βρίσκεται ακόμη στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων και να προσπαθεί με lock down να περιορίσει τα κρούσματα και έβαλε πρόσφατα μια πόλη 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, την Σαγκάη, σε καραντίνα για τέσσερις μέρες.

Ο καθηγητής είπε ότι η επιδημία της Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον και ο συντελεστής μετάδοσης έφτασε στο 10, που σημαίνει ότι ένα άτομο μεταδίδει κατά μέσο όρο σε 8 με 10 άλλα άτομα. “Αυτό δεν μπορείς να το σταματήσεις με τέτοια μέτρα και μάθαμε από την πανδημία ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τον ιό και τις συνθήκες”, επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το lock down δεν είναι αποτελεσματικό σ΄αυτή τη φάση, σε αντίθεση με την πρώτη φάση που ήταν αρκετά αποτελεσματικό, γιατί μας βοήθησε να γνωρίσουμε τον ιό, ποιά είναι η σημασία της αερογενούς μετάδοσης (με μικρά σταγονίδια που παραμένουν στον αέρα), η σημασία της επιφάνειας και η σημασία της μάσκας κ.α.

Σιγά-σιγά προς την κανονικότητα

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της πανδημίας, επειδή έχουμε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού και φαίνεται ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει κάποιον από το να νοσήσει, αλλά από το να νοσηλευτεί και να πεθάνει, σιγά σιγά θα πάμε προς την κανονικότητα, με το σκεπτικό ότι θα δεχτούμε και κάποιες απώλειες σε ανεμβολίαστους και ενδεχομένως σε κάποιους εμβολιασμένους που είναι μεγάλης ηλικίας και το εμβόλιο δεν παρέχει μεγάλη προστασία, βήμα βήμα θα επανέλθουμε σε λογικά μέτρα και θα μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες πάνε προς τα εκεί, όπως και η Ελλάδα, προς το καλοκαίρι θα πάμε σε μια κανονικότητα, έχοντας υπόψη ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, θα συνεχίσουμε να έχουμε καινούργιες μεταλλάξεις, που ελπίζουμε να μην έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα απ’ αυτές που κυκλοφορούν σήμερα, αλλά να είναι πιο ήπιες. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το σενάριο να εμφανιστεί μια μετάλλαξη με πιο βαριές συνέπειες και να παραμείνουμε σε μεταλλάξεις επιπέδου Όμικρον, που έχει 50% λιγότερη σοβαρότητα από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Εμβόλια με μεγαλύτερη ανοσία

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ανέφερε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν εμβόλια που θα καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις και εκεί που η επιστήμη παλεύει να προχωρήσει είναι να δημιουργηθούν εμβόλια που θα παρέχουν πιο μακροχρόνια ανοσία.

“Σήμερα έχουμε μια ανοσία που φθίνει από τον 4ο μήνα, όσον αφορά κυρίως στη νόσηση, ίσως και την πιο βαριά και θέλουμε κάποια εμβόλια που να έχουν πιο μακροχρόνια ανοσία”, επισήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής θεώρησε πιθανό το σενάριο το Φθινόπωρο να χρειαστεί ο ηλικιωμένος πληθυσμός να κάνει 4η δόση εμβολίου και αποκάλυψε ότι γίνεται αγώνας δρόμου, για να παραχθούν κάποια εμβόλια που θα είναι πιο κοντά στις νέες μεταλλάξεις, ενώ δεύτερος αγώνας αφορά την παραγωγή εμβολίων που θα έχουν μεγαλύτερη ανοσία. Όπως ανέφερε σε φάση κλινικών δομικών είναι αρκετά εμβόλια. Η Moderna δοκιμάζει εμβόλιο για κάλυψη των νέων μεταλλάξεων, αλλά υπάρχουν νέα εμβόλια με λίγο διαφορετική τεχνολογία που ν προκαλούν πιο μακροχρόνια ανοσία.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αν τα συγκρίνουμε με άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν πολύ περισσότερα χρόνια.

“Επειδή ο μαζικός εμβολιασμός έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μας έλεγαν τότε να καταγράψουμε ακόμη και την πιο σπάνια παρενέργεια, η οποία σε άλλα εμβόλια, επειδή γίνονται σε βάθος χρόνου με μικρότερο αριθμό, μπορεί να έχουν διαφύγει”, εξήγησε.

Σε έρευνα που διενεργεί το υπουργείο διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός είναι χωρισμένος σε τέσσερις κατηγορίες: Η μια με ποσοστό 60% είναι πεπεισμένοι για τα εμβόλια, μια κατηγορία είναι οι αρνητές και υπάρχουν δύο ενδιάμεσες κατηγορίες η μία κοντά σε όσους εμβολιάστηκαν και μια που είναι κοντά στους μη εμβολιασμένους.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι οι δύο ενδιάμεσες κατηγορίες είναι αυτές που πρέπει να παλέψουμε και συμπλήρωσε ότι με αυτούς που έχουν εγκατεστημένη αρνητική άποψη για το εμβόλιο, δεν μπορεί εύκολα να τους αλλάξεις γνώμη κάποιος, γιατί ανατροφοδοτούν την ειλημμένη τους απόφαση με ότι σκουπίδι βγει στο διαδίκτυο και αγνοούν την υπόλοιπη πληροφόρηση.

Επίσης ένα θέμα που μπορεί να δουλευτεί είναι με τα social media, όπου υπάρχει κακή πληροφόρηση, παίζουν αρνητικό ρόλο και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, με παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Πηγή: onlarissa.gr