Χοληστερίνη: Οι 4 καλύτερες ασκήσεις για να την ρίξετε

Για να ρίξεις τη χοληστερίνη σου, είναι απαραίτητη η άσκηση.

Όταν μιλάμε για χοληστερίνη, συχνά ακούμε για την «καλή» και την «κακή». Η «καλή» χοληστερόλη (HDL) στο σώμα μας βοηθάει να αφαιρέσουμε την «κακή» χοληστερόλη (LDL) από το αίμα μας προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά τα όργανά μας.

Τα υψηλά επίπεδο LDL χοληστερόλης μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες, να σε θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολής, να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μπλοκαρίσματος των αρτηριών. Επομένως, αν ο γιατρός σου πει να χαμηλώσεις την κακή σου χοληστερόλη, πρέπει να υπακούσεις.

Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις να το κάνεις. Δεν πρέπει, όμως, να σταματήσεις εκεί. Το να συνδυάζεις την άσκηση με την πιο υγιή δίαιτα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να χαμηλώσεις την χοληστερίνη σου.

Πώς η άσκηση βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης;

Η άσκηση εξυπηρετεί την εξάλειψη της επικίνδυνης, λιπαρής χοληστερόλης LDL αυξάνοντας την HDL χοληστερόλη. Η απώλεια βάρους αυξάνει επίσης την HDL.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία , η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται από δύο στοιχεία του τρόπου ζωής που συμβαδίζουν: την έλλειψη άσκησης και το υπερβολικό βάρος (μεταξύ άλλων παραγόντων).

Πόση άσκηση χρειάζεται για να μειωθεί η χοληστερόλη;

Η αερόβια άσκηση που είναι επαναλαμβανόμενη και ενεργοποιεί πολλές μυϊκές ομάδες, είναι η καλύτερη άσκηση για τη μείωση της χοληστερόλης. Η Αμερικανική Κοινότητα Καρδιάς συνιστά την άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε έως επτά φορές την εβδομάδα. «Μπορείς να ξεκινήσεις αργά και να ανεβαίνεις», λέει ο Δρ Τσο.

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη μείωση της χοληστερόλης

Γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο

Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να τρέχετε στον διάδρομο με τη μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, αν δεν είστε συνηθισμένοι στο τρέξιμο, είστε υπέρβαροι ή έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις σας, θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό στο σώμα σας παρά καλό.

Ξεκινήστε με έναν εύκολο περίπατο γύρω από το τετράγωνο, μετά ένα μεγαλύτερο περπάτημα και μετά ένα αργό τρέξιμο. Όχι μόνο θα μειώσετε τη χοληστερόλη σας, αλλά θα μειώσετε και την αρτηριακή σας πίεση.

Ποδηλασία

Δεν χρειαζόταν να σκέφτεστε τα επίπεδα χοληστερόλης ως παιδί, και ίσως αυτό οφείλεται στο ότι παραμένατε δραστήριοι κάνοντας το ποδήλατό σας στην πόλη με φίλους και οικογένεια. Επιστρέψτε στα παιδικά σας χρόνια με τη χρήση ποδηλάτου για να μειώσετε τη χοληστερόλη.

Το ποδήλατο/ποδηλασία μπορεί να κάψει τόσες θερμίδες όσο το τζόκινγκ, αλλά είναι πιο εύκολο για τα γόνατά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα ποδήλατο κατάλληλου μεγέθους και άνετο.

Κολύμπι

Εάν το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία αποδεικνύονται πολύ σκληρά για το σώμα σας, το κολύμπι μπορεί να λύσει τα προβλήματα χοληστερόλης σας εξίσου αποτελεσματικά.

Όταν κάνετε μερικούς γύρους στην πισίνα, δουλεύετε ολόκληρο το σώμα σας. Το κολύμπι είναι εξαιρετικό για τη γενική υγεία της καρδιάς και μέρος αυτού είναι η μείωση της χοληστερόλης σας.

Γιόγκα

Τα καλύτερα νέα για κάποιον που δεν είναι λατρεύει την αερόβια άσκηση είναι ότι και η γιόγκα είναι καλή. Ωστόσο, για να έχετε καρδιαγγειακά οφέλη, πρέπει να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό. Η γιόγκα είναι επίσης εξαιρετική για:

  • Βελτιωμένη ευελιξία.
  • Να δουλέψετε τους σωματικούς και πνευματικούς σας μυς καθώς και τη βελτίωση του ύπνου, που βελτιώνει άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Η βραδύτητα της γιόγκα μπορεί να είναι πολύ λιγότερο τρομακτική σε σύγκριση με άλλες ασκήσεις, ειδικά αν δεν κάνατε τακτικά προπόνηση πριν.