Υπέρταση ή ανικανότητα; Υπέρ…τατο σεξουαλικό δίλημμα

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η υπέρταση είναι μια από τις αιτίες για την ανικανότητα. Όμως, για να την θεραπεύσεις θα πρέπει να ρίξεις την πίεση. Το πρόβλημα είναι ότι μερικά από τα φάρμακα της πίεσης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με την στύση.

Αποτέλεσμα είναι, τα άτομα που αισθάνονται ότι έχουν προβλήματα στύσης, να σταματούν τα φάρμακα της πίεσης αφού προτιμούν να είναι ενεργοί στον έρωτα. Υπολογίζεται ότι το 70% των ατόμων αυτών σταματούν την αντι-υπερτασική αγωγή, ένα ποσοστό εξαιρετικά ανησυχητικό για την παγκόσμια Υγεία.

Διότι, αυτή η κίνηση να κόψουν τα χάπια οδηγεί σε αύξηση της πίεσης και επανεμφάνιση του προβλήματος στύσης, λόγω της αρρύθμιστης πίεσης αυτή τη φορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις τον γιατρό. Υπάρχουν συνδυασμοί φαρμάκων που μπορούν να ρυθμίσουν και τα δύο, την πίεση και την στύση.

Ανικανότητα και φάρμακα πίεσης
Τα φάρμακα της πίεσης που συνδέονται συχνότερα με την ανικανότητα είναι οι β-αποκλειστές και τα διουρητικά που περιέχουν υδροχλωροθιαζίδη. Πρόκειται για φάρμακα πρώτης γραμμής, που παίρνουν οι περισσότεροι.

Υπάρχουν όμως φάρμακα που σπάνια παρουσιάζουν αυτήν την επιπλοκή και μερικά μπορεί να την βελτιώνουν. Τέτοια είναι οι α-αποκλειστές, οι ανταγωνιστές του μετετρεπτικού ενζύμου, οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης και οι αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου.

Επομένως με μια ειλικρινή συζήτηση με τον γιατρό, θα μπορούσες να βρεις ένα συνδυασμό αντι-υπερτασικών φαρμάκων. Ο γιατρός θα ρύθμιζε την πίεση και δεν θα σου στερούσε την σεξουαλικότητα σου.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η ανικανότητα δεν οφείλεται μόνο στα φάρμακα, αλλά σε ένα πραγματικό λειτουργικό πρόβλημα στο πέος. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει διερεύνηση των αιτιών. Φάρμακα που βοηθούν την στύση όπως η τανταλαφίλη, βερντεναφιλ και άλλα, είναι χρήσιμα σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως χρειάζεται προσοχή.

Τα φάρμακα που βοηθούν την στύση δεν πρέπει να λαμβάνονται όταν υπάρχει αρρύθμιστη-υψηλή πίεση και όταν κάποιος παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα της πίεσης όπως α-αποκλειστές και νιτρώδη για την καρδιά.