Το σανίδωσαν φέτος στα αντιγριπικά οι Έλληνες. Κοντά στο ένα εκατομμύριο, ήδη, οι εμβολιασμοί!

Τείχος προστασίας έναντι της εποχικής γρίπης, που φέτος θα κυκλοφορεί μαζί με τον νέο κορωνοιό, έχουν ήδη «χτίσει» περί τους 960.000 Έλληνες, ενώ άλλοι 550.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να το «ενισχύσουν» ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, από τις 29 Σεπτεμβρίου οπότε ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εμβολίων μέχρι και χθες Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, είχαν συνταγογραφηθεί 1.505.000 αντιγριπικά σκευάσματα. Οι περίπου 960.000 συνταγές έχουν εκτελεστεί, δηλαδή οι ισάριθμοι ασφαλισμένοι ή οι ανασφάλιστοι κάτοχοι των συνταγών απευθύνθηκαν σε γιατρό ή σε φαρμακοποιό και έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει την ηλεκτρονική συνταγή και έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους μέσα στον Οκτώβριο.

Η πλειονότητα των συνταγών, περίπου 870.000, αφορά χρονίως πάσχοντες και άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Από τους αρμόδιους αξιολογείται ως πολύ σημαντικό ανάχωμα για την εποχική γρίπη, ο εμβολιασμός τους. Με δεδομένο δε ότι η συνταγογράφηση και η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται μέχρι 15 Δεκεμβρίου εκτιμάται πως θα εμβολιαστούν τουλάχιστον άλλοι τόσοι χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Άλλα 350.000 αντιγριπικά εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί για άτομα με χρόνια (υποκείμενα) νοσήματα ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, δηλαδή για παιδιά, εφήβους, ενηλίκους μέχρι το προαναφερθέν ηλικιακό όριο.

Οι υπόλοιπες συνταγές αφορούν άτομα που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες, εγκύους και λεχωίδες, υγειονομικούς και άλλους.

Η σημασία του αντιγριπικού εμβολίου που κυκλοφορεί φέτος και ο νέος κορωνοιός

Η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή -για τα ελληνικά δεδομένα- η οποία κατά τους ειδικούς της Επιτροπής Εμβολιασμού αλλά και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας θα δώσει μια καλή εικόνα για όσους λαμβάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και θα τους επιτρέψει να προγραμματίσουν και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Μέχρι και τώρα η προμήθεια του εμβολίου δεν γίνονταν κατ’ ανάγκην με ιατρική συνταγή, γεγονός που δεν επέτρεπε στους ειδικούς να έχουν εικόνα ποιοι τελικά εμβολιάζονται.

Παρά την αγωνία που είχαν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας για την διαδικασία, όλα εξελίσσονται ομαλά. «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια θα διατίθενται, σταδιακά και με σταθερή ροή, στα φαρμακεία της χώρας. Συνολικά, θα διατεθούν 4,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου για τις ανάγκες του πληθυσμού. Με βάση την οργάνωση που έγινε και τη συνεργασία των εμπλεκομένων στη διάθεση του εμβολίου, η κίνηση της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα» λέει στο ygeiamou.gr, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Δημήτρης Φιλίππου.

Η αντιγριπική θωράκιση του πληθυσμού ειδικά φέτος έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ήδη ο πληθυσμός νοσεί και από τη λοίμωξη COVID-19, και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια να ελεγχθεί και η δημόσια υγεία και η αντοχή των νοσοκομείων από τη παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης και του κορρωνοιού.

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής των Ελλήνων και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    – Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
    – Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.
    – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
    – Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
    – Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
    – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
    – Χρόνια νεφροπάθεια.
    – Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
    – Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα.
    – Σύνδρομο Down.
    3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
    4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
    5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
    6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
    7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
    8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
    9. Άστεγοι.
    10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.