Η μείωση των περιστατικών κορωνοϊού στα νοσοκομεία και η κατάσταση των ΜΕΘ

Στους 438 ανέρχονται, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Άρα, μειώθηκε κάπως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς σας δίνουμε την πλήρη εικόνα. Στη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, άδειες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο αυτοσχέδιες. Οι κανονικές παραμένουν πλήρεις παρά τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κάποια στιγμή, βέβαια, θα πρέπει να επιστρέψουν οι αυτοσχέδιες στην κανονική λειτουργία τους. Έτσι, θα αρχίσουν οι εγχειρήσεις, καθώς πολλά από τα χειρουργεία μετατράπηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το ίδιο συνέβη και με καρδιοχειρουργικές μονάδες. Με συνέπεια, βέβαια, να πλουτίζει ο ιδιωτικός τομέας, διότι όλα τα περιστατικά εδώ και ένα χρόνο πηγαίνουν προς εκείνη την κατεύθυνση.

Στην Αττική έχουμε απόλυτη πληρότητα στο Σισμανόγλειο με 14 ασθενείς στις ισάριθμες κλίνες. Στη «Σωτηρία» είναι καλυμμένες οι 53 από τις 84 κλίνες, ενώ στον «Ευαγγελισμό» οι 24 από τις 44. Στο «ΝΙΜΙΤΣ» έχουν καλυφθεί και οι τέσσερις υπάρχουσες, όπως και στο «Ελπίς» οι έξι που λειτουργούν. Στο «Γ. Γεννηματάς» νοσηλεύονται επτά ασθενείς στις 11 κλίνες, ενώ στο «Ασκληπιείο» 11 στις 12 ΜΕΘ. Το «Αττικό» έχει ελεύθερες τις πέντε από τις 23 κλίνες, ενώ στο «Θριάσιο» είναι γεμάτες και οι 12 υπάρχουσες.

Εξαντλημένοι οι υγειονομικοί

Τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν μειωθεί. Λιγοστεύουν καθημερινά και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να γίνει ακόμα πιο έντονη η μείωση. Το σύστημα, άλλωστε, δεν αντέχει να διαχειριστεί και τρίτο κύμα, στην κατάσταση που βρίσκεται και με παράλληλη έξαρση της εποχικής γρίπης. Σε σχέση με πέρυσι  υπάρχει υποχώρηση της γρίπης λόγω εφαρμογής  μέτρων ατομικής προστασίας και του μαζικού εμβολιασμού, αλλά η γρίπη δεν θα εξαλειφθεί. Ήδη προσέρχονται περιστατικά  στα νοσοκομεία χωρίς να καταγράφονται με τεστ. Το προσωπικό των νοσοκομείων, πάντως, είναι εξαντλημένο. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε νοσηλευτική δομή.