Σύγχυση προκαλούν οι νέες οδηγίες του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για τη μη χρήση μάσκας. Αυτό επισημαίνουν γιατροί του ΕΚΠΑ οι οποίοι απαντούν στα ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι νέες συστάσεις του CDC.
Σχολιάζοντας τις νέες οδηγίες του CDC οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) υποστηρίζουν πως αυτές δεν αίρουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά τροποποιούν τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η «πέτρα» του σκανδάλου ήταν οι οδηγίες του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC), σε πρόσφατη δημοσίευσή του για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, στην οποία περιλαμβάνεται και η σύσταση αποφυγής της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων και της προαιρετικής χρήσης μάσκας μόνο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Μάσκες και εμβολιασμός
Για την απόφαση της άρσης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί, τόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη στην κοινότητα, όσο και την τοπική επίπτωση της νόσου.
Θεωρητικά όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80%, επιτυγχάνοντας τη συλλογική ανοσία, θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα.
Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λόγω του συνωστισμού, το CDC συνεχίζει να προτείνει τη χρήση μάσκας.
Ένας πληθυσμός που πρέπει να συνεχίζει να προφυλάσσεται είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, όπως ασθενείς με HIV και μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων.
Ένα 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του γιατρό ανοσοκατεσταλμένο, περιλαμβάνοντας ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ή όσους λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.
Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη, λειτουργούν, αλλά το αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης ειδικότερα σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι ακόμη άγνωστο.
Μάσκες και εξωτερικοί χώροι
Στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας θα μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί εκτός από περιπτώσεις στενής επαφής μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα.
Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.
Όσον αφορά την προστασία των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ακόμα και αν νοσήσουν, τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Ωστόσο, επειδή, ειδικά τα νεογνά, είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά τους.