Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ένας 62χρονος γιατρός από το Διδυμότειχο και νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Αλλά στη νοσηλευτική δομή που εργαζόταν η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Από τους 220 υπαλλήλους, που εργάζονται στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, οι 50 έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας εξ αιτίας του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσούν. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που τέθηκαν σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους. Αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Ούτε καν η ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει ενημερωθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Πέρα από τον 62χρονο γιατρό, που μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη, άλλοι δύο εργαζόμενοι, ένας γιατρός και ένας βοηθός θαλάμου μεταφέρθηκαν επίσης και νοσηλεύονται σε μονάδα αρνητικής πίεσης.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι υπάρχει στο Διδυμότειχο μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του Covid – 19, που φέρεται ότι άρχισε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν, άλλωστε, θετικοί 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη κλινική. Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτιση. Δεν γίνονταν προληπτικά τεστ στο προσωπικό. Άρχισαν από τη στιγμή που έγινε αντιληπτός ο ιός, αλλά ήταν ήδη αργά. Η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει και η διασπορά αυξανόταν.
«Στους ασθενείς μόνο rapid test γίνονται κατά την εισαγωγή τους, αλλά φυσικά και δεν είναι αξιόπιστα. Ο ιός σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα αποτελέσματα. Η διεκπεραίωση των ασθενών που εισάγονται στο Διδυμότειχο γίνεται με rapid test. Η διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Στον ίδιο χώρο, με ένα διάδρομο, αλλά σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν ένας ασθενής, με έκτακτο περιστατικό, που προσέρχεται στα ΤΕΠ, κάνει rapid test και βγαίνει θετικό, τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο τότε λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση. Γι’ αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά. Κάποιοι εκ των θετικών ασθενών της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της περιοχής. Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορωνοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Στο νοσοκομείο δεν γίνονται χειρουργεία, παρά μόνο κάποια πολύ έκτακτα. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Δύο συνάδελφοι υπηρετούν στην αποστείρωση σε περίοδο πανδημίας. Μεγάλες είναι, λοιπόν, οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά τώρα είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του, λόγω της απουσίας των 50 συναδέλφων που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα», κατήγγειλαν από την ΠΟΕΔΗΝ.