Κάτι λιγότερο από 20% μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής, διαφαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων , όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ‘’Σήμερα’’, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης , τονίζοντας ότι παρόλα αυτά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ,ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, επισήμανε ότι την Άνοιξη θα είμαστε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάτι άλλο που θα χειροτερέψει τα πράγματα.
Σε ό,τι αφορά στη φυσική ανοσία, υπογράμμισε ότι αυτή που παρέχει η νόσηση διαρκεί λιγότερο και είναι ηπιότερη από την ανοσία των εμβολίων τονίζοντας ότι «για να αποκτήσεις τη φυσική ανοσία παίρνεις το ρίσκο να νοσήσεις σοβαρά».
Σχετικά με τα αντιικά χάπια, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, είπε ότι ξεκινάει η χορήγηση του σκευάσματος της Merck, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά θετική γνωμοδότηση.
«Η επιθυμία μας είναι να δούμε το χάπι της Pfizer που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όμως για κάποιους μήνες δε θα υπάρχει η δυνατότητα να το παίρνουν όλοι, γιατί είναι ακριβό, της τάξεως των 500-600 ευρώ», κατέληξε.