Τα δύο μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους το επόμενο διάστημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα περιμένουν χιλιάδες πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι εκθεσιακοί χώροι της ΔΕΘ-Ηelexpo AE, εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Μαρούσι Αττικής επί της Λεωφόρου Κηφισίας, θα μετατραπούν σε μέγα-εμβολιαστικά κέντρα.
Τα δύο εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την διάθεση των χώρων.
Για τη δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχουν προταθεί δύο εναλλακτικά σενάρια ως προς τις συστάδες εκθεσιακών περιπτέρων που θα αξιοποιηθούν: το πρώτο σενάριο προβλέπει τη διάθεση των περιπτέρων 17, 3 και 2, συνολικού ωφέλιμου εμβαδού άνω των 8.500 τετραγωνικών και η δεύτερη εναλλακτική αφορά την αξιοποίηση του 15 και του 13, με εμβαδόν που ξεπερνά τα 10.500 τετραγωνικά μέτρα.
Τα περίπτερα αυτά στην Θεσσαλονίκη πρόκειται να αποδεσμευτούν τον Αύγουστο, ώστε να πραγματοποιηθεί η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία ήδη προετοιμάζει την διοργάνωσή της, με προοπτική α πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Γαλλία.
Στις δράσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΘ-Helexpo AE, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της εταιρείας συζητά με το ΕΚΑΒ για τη φιλοξενία στους χώρους της, στη Θεσσαλονίκη, υποδομής άμεσης ανταπόκρισης σε κλήσεις, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, σε περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, στους χώρους της ΔΕΘ λειτούργησε το ένα από τα δύο εξεταστήρια για δωρεάν τεστ Covid-19, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ από το εκθεσιακό κέντρο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης «εξορμούν» για όλη τη Βόρεια Ελλάδα τα συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που πραγματοποιούν rapid tests.
Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζουμε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας που πέρασε η χώρα, φιλοξένησε στον χώρο του μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Θεαγενείου» για τη διενέργεια αιμοληψιών, ενώ στήριξε με υποδομές και εξοπλισμό (τέντες και σύγχρονα μηχανήματα απολύμανσης αέρα), τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, καθώς και το γενικό νοσοκομείο Σερρών.