Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στο Φάρμακο: Ποιο σενάριο για το «σπάσιμο» της δαπάνης φαίνεται να κερδίζει έδαφος
Τις τελευταίες… «πινελιές» βάζει το Υπουργείο Υγείας στην Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα διαιρεθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.
Έτοιμες είναι οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα πλαισιώσουν τις νομοθετικές αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τη φαρμακευτική πολιτική, εκτός από εκείνη που συγκεντρώνει και τα περισσότερα βλέμματα, την ΥΑ που αφορά στη διαίρεση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να λάβει τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να οριστικοποιήσει τα ποσοστά που θα αναλογούν στα δύο μέρη της δαπάνης, τα φάρμακα κοινότητας, που πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι κυρίως καινοτόμα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.
Στα ΦΥΚ εντάσσονται τόσο τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (1Β) όσο και τα νοσοκομειακά σκευάσματα που αποζημιώνει ο Οργανισμός (1Α).
Η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι και αυτή που η αγορά, αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία και αυτό γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσοστό που θα αντιστοιχεί στα δύο νέα μέρη του κλειστού προϋπολογισμού.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει αμετακίνητος λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, αλλά την ίδια ώρα η κατανάλωση φαρμάκων έφθασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2021 σχεδόν τα 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η υπέρβαση του προϋπολογισμού, σε clawback και rebate, ανέρχεται σε 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ.
Ανάλογα πως θα αποφασίσει η Αριστοτέλους ότι πρέπει να «σπάσει» η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να σημαίνει και διαφορά ακόμη και 100 εκατ. ευρώ, από μια μεταβολή 5%.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε μια αναλογική διαίρεση, δηλαδή 35,5% για τα ΦΥΚ και σε 64,5% για τα φάρμακα της κοινότητας, αλλά «η μπίλια» θα μπορούσε να «πέσει» σε οποιοδήποτε από τα σενάρια υπό εξέταση (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ). Με το clawback να πιέζει τις δαπάνες, 100 εκατ. ευρώ λιγότερα για καινοτόμα φάρμακα, τα οποία αποτελούν κατά τα κανόνα τα ΦΥΚ, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο της καινοτομίας και να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις νεότερες θεραπείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, αυτή τη δεδομένη στιγμή το σενάριο μιας διαίρεσης 70%-30% φαίνεται να απομακρύνεται. Έδαφος μοιάζει να κερδίζει μια «συνταγή» 65%-35%, αλλά δεν αποκλείεται «η μπίλια» μπορεί να κάτσει και κάπου ενδιάμεσα, πιο κοντά στο 66% ή 67%.
Το θέμα της αναλογίας εξετάζεται προσεχτικά από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο ασαφές παραμένει κατά πόσο η όποια συνταγή θεσμοθετηθεί φέτος, θα είναι μόνιμη ή θα επιδέχεται μεταβολών, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις εξελίξεις.
Επίσης, ερώτημα παραμένει το ποσό στο οποίο θα υπολογιστεί η διαίρεση, αν θα εφαρμοστεί αρχικά σε φάρμακα κοινότητας και 1Β, προσθέτοντας εκ των υστέρων τα φάρμακα 1Α ή θα προστεθούν όλα μαζί; Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το επικρατέστερο, που σημαίνει μεγαλύτερο βάρος για τα ΦΥΚ, σύμφωνα με την αγορά.
Στους προβληματισμούς της αγοράς έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες των πασχόντων για τις επιπτώσεις των υπό διαμόρφωση αλλαγών. Φόβοι εκφράζονται από εκπροσώπους των ασθενών για μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην είσοδο καινοτόμων θεραπειών στη χώρα ή ακόμη και φάρμακα που δεν θα φθάσουν ποτέ στο σύστημα αποζημίωσης.