Μεταστατικό μελάνωμα: «Καθοριστικές» οι νέες θεραπείες – Ο χρόνος επιβίωσης εκτοξεύεται

Για την σημαντική αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα χάρη στις νέες θεραπείες μίλησε αποκλειστικά στο News4Health, η  κ. Αθηνά Χριστοπούλου, Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγίος Ανδρέας».

«Οι εξελίξεις στη θεραπεία του μελανώματος είναι καθοριστικές» τόνισε αρχικά στη συνέντευξη της στο News4Health, η κ. Αθηνά Χριστοπούλου.

Συμπλήρωσε ότι το μελάνωμα είναι πλέον μία «ιάσιμη νόσος» και μία «χρόνια νόσος», καθώς χάρη στις νέες θεραπείες οι ασθενείς ζούν παρα πολλά χρόνια ακόμα και αν έχουν μεταστάσεις.

Η. κ. Χριστοπούλου θα μιλήσει αναλυτικά για τις εξελίξεις στη θεραπεία του Μελανώματος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ψηφιακής ημερίδας με τίτλο «Καρκίνος Δέρματος, η Ορατή Απειλή», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00-21:00.

Οι νέες θεραπείες αυξάνουν το χρόνο επιβίωσης με μεταστατικό μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική και απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος, διότι μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Οι νέες θεραπείες κατά του μελανώματος έχουν αλλάξει το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς. Αναφερόμαστε στις ανοσοθεραπείες, οι οποίες χορηγούνται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλη ανοσοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με στοχευμένες θεραπείες. «Αυτά δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης που φτάνουν έως και το 80% και πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Χριστοπούλου.

Αναφορικά με τους πιθανότητες επιβίωσης στο μεταστατικό μελάνωμα, πριν από πριν λίγα χρόνια αυτό ήταν μόλις 3-6 μήνες από την στιγμή της διάγνωσης. Σήμερα, όμως, με τις νέες θεραπείες, που είναι στοχευμένες τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλά.

«Έχουμε δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών – που μπορεί να φτάσει και το 20% – οι οποίοι ξεπερνούν τη δεκαετία ακόμα και με μεταστατικό μελάνωμαΤο ποσοστό επιβίωσης με μεταστατικό μελάνωμα, μάλιστα, φτάνει το 50% για τα 5,5 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Χριστοπούλου.

spilos

Καθοριστική για την επιβίωση η πρόωρη διάγνωση

Η πρόγνωση των ασθενών, στους οποίους ο καρκίνος του δέρματος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, είναι πολύ χειρότερη. Γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Τότε το κακόηθες μελάνωμα είναι συνήθως ιάσιμο.

Ειδικότερα, όταν η διάγνωση γίνεται σε αρχικό στάδιο, τότε δε χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία. Αυτό που οδηγεί στην ιάση είναι η άμεση αναγνώριση και η καλή χειρουργική εξαίρεση της βλάβης.

«Γι αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε βλάβες, γιατί όταν το μελάνωμα προχωρήσει στο στάδιο 3, τότε θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε συμπλρωματική θεραπεία με ανοσοθεραπεία» τόνισε η Διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγίος Ανδρέας».

Αυτές οι θεραπείες έχουν προσφέρει τεράστια οφέλη στους ασθενείς, καθώς μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσοστά ιάσεων που φτάνουν το 80% – 90% στη δεκαετία.

ελιες

Προληπτικός έλεγχος (Skin Cancer Screening)

Όλος ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως όσοι έχουν οικογενειακό η προσωπικό ιστορικό καρκίνου δέρματος, όσοι έχουν πολλές ελιές και κυρίως δυσπλαστικούς σπίλους, όσοι έχουν πολύ ανοιχτό δέρμα καθώς και μεταμοσχευμένοι – ανοσοκατεσταλμενοι) πρέπει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να εξετάζονται ολοσωματικά με δερματοσκόπηση και κατά προτίμηση να χαρτογραφούνται.

Όταν χαρακτηρίσει ο γιατρός μία βλάβη ως ύποπτη, τότε αυτή αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Αυτός ο ιστός στη συνέχεια εξετάζεται προσεκτικά κάτω από ένα μικροσκόπιο με διάφορες τεχνικές χρώσης.

Πρόκειται για μία ιστολογική ή ιστοπαθολογική εξέταση με την οποία μπορούν να αναγνωριστούν και να ανιχνευτούν τα καρκινικά κύτταρα καθώς και να καθορίσουμε ακριβώς το είδος τους.