Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: «Γιατί ο νόμος για εξωσωματική μετά τα 50, ήταν απαραίτητος»
H Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής διατυπώνει την ουσιαστική τεκμηρίωση για την ανάγκη οι γυναίκες στην Ελλάδα να μπορούν να τεκνοποιήσουν και μετά τα 50, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που τους δίνει πλέον αυτό το δικαίωμα.
Το αίτημα για το δικαίωμα οι γυναίκες άνω των 50 ετών να μπορούν να φέρουν στο κόσμο παιδιά, ήταν ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) και γι’ αυτό εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, την αύξηση του ορίου ηλικίας για την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην ηλικία των 54 ετών.
«Η εισήγηση αυτή στηρίχθηκε στην πραγματική ανάγκη των γυναικών για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αιτήσεις που δέχεται η Αρχή για χορήγηση της σχετικής άδειας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΙΥΑ και αναπλ. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Βραχνής.
Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει φυσικά να καταθέσουν στην Αρχή επίσημα δικαιολογητικά και γνωματεύσεις ιατρών που πιστοποιούν ότι η φυσική και σωματική τους κατάσταση τους επιτρέπει την κυοφορία και τον τοκετό, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Αρχής.
Μετά από εισήγηση της ΕΑΙΥΑ, με το άρθρο τρίτο του Ν. 4812/2021 (ΦΕΚ 110/Α/30.06.2021), για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του νόμου το ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα προσαυξήθηκε μέχρι το πεντηκοστό δεύτερο (52ο) έτος της ηλικίας.
Η Αρχή σε συνέχεια του ν. 4812/2021 (ΦΕΚ 110/Α/30.06.2021) μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περίπου 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου ΙΥΑ σε γυναίκες 50-52 ετών, «γεγονός που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ηλικιακού ορίου της γυναίκας για εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», αναφέρει η ΕΑΙΥΑ.
Τι ισχύει σε άλλες χώρες
Η αύξηση του ορίου ηλικίας για μεθόδους ΙΥΑ προϋπήρχε σε άλλες Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στην Κύπρο και στην Ισπανία το όριο είναι 55 και 54 ετών αντίστοιχα. Στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία αλλά και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.
Ο παρακάτω πίνακας που προέρχεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «αποδεικνύει ότι ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος», αναφέρει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Δείτε τα στοιχεία:
Σε… ιατρική μετανάστευση μέχρι σήμερα οι Ελληνίδες που ήθελαν παιδί μετά τα 50
Τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν προκύψει από εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόστηκαν σε γειτονικές χώρες, αφού μέχρι πρότινος στην χώρα μας δεν επιτρεπόταν η εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ σε γυναίκες άνω των 50.
«Η σημερινή πρακτική δημιουργεί στους συμπολίτες μας που επιθυμούν και έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν ένα παιδί τεράστια εμπόδια, μιας και τους εξαναγκάζει πρακτικά να φύγουν από την χώρα τους και να μεταβούν σε γειτονικές χώρες απλά και μόνο επειδή το νομικό πλαίσιο εκεί το επιτρέπει», αναφέρει η ΕΑΙΥΑ.
Από την άλλη μεριά είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν την ανάγκη των ζευγαριών από την Ελλάδα προκειμένου να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά πλειοψηφία με ωάρια δότριας, «στερώντας από τα ζευγάρια το δικαίωμά τους να υποβληθούν σε θεραπεία «στο σπίτι τους» όπου αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη και από την χώρα μας ένα σημαντικότατο εισόδημα», καταλήγει η Εθνική Αρχή.