Υπέρταση: Τα μάτια μας μπορεί να «καθρεπτίζουν» τον «σιωπηλό φονιά»
Oι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 40 επισκέπτονται συχνά έναν οπτικό. Η εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί όχι μόνο μπορεί να μας δείξει αν όλα πάνε καλά με τα μάτια μας, αλλά παράλληλα μπορεί να δείξει αν κάποιος πάσχει και από υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση και το μαθαίνουν από αυτή την εξέταση. Υπολογίζεται ότι 1.3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως έχουν υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους το γνωρίζουν ή έχουν διαγνωστεί με αυτό. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα γιατί τα προειδοποιητικά σημάδια είναι λίγα. Για αυτό άλλωστε η υπέρταση είναι γνωστή ως «σιωπηλός φονιάς».
Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι κάτι που αναπτύσσεται ξαφνικά. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ενός μη υγιεινού τρόπου ζωής, κακής διατροφής, κακής φυσικής κατάστασης, καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ που ξεπερνά τα όρια. Το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης μαζί με άλλες παθήσεις όπως διαβήτης και προβλήματα στα νεφρά είναι επίσης παράγοντες επικινδυνότητας.
Αν δεν θεραπευτεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αυξηθεί το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, εγκεφαλικού, αγγειακής άνοιας όπως επίσης προβλημάτων στα μάτια. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά την αρτηριακή μας πίεση και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις για τα μάτια.
Αλλαγές στην πίεση
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μάθει κανείς αν έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να την ελέγξει ο γιατρός, ο φαρμακοποιός ή να το τσεκάρει κανείς μόνος τους στο σπίτι. Αυτός συνήθως γινεται με στηθοσκόπιο, ή με πιεσόμετρο παραδοσιακό ή αυτόματο. Το βρετανικό σύστημα υγείας συστήνει να κάνουμε εξετάσεις για την πίεση του αίματος κάθε 5 χρόνια. Αν βέβαια κάποιος έχει προβλήματα με την πίεσή του αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ο οπτικός εξετάζει τα μάτια σου με σχισμοειδή λυχνία ή όταν βγάζει φωτογραφία τον αμφιβληστροειδή του, πολλά διαφορετικά μέρη των ματιών μπορούν να φανούν με ακρίβεια, όπως επίσης τα μικρά αιμοφόρα αγγεία.
Aυτά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία είναι αρκετά ευαίσθητα στις αλλαγές της υψηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να καταστραφούν σαν αποτέλεσμα (της υψηλής αρτηριακής) πίεσης και να οδηγήσουν σε θολή όραση.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης αυτής ο οπτικός μπορεί να μετρήσει τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων για να κατανοήσει κατά πόσο πιθανό είναι να αναπτύξει κανείς υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν ο οπτικός βγάλει φωτογραφία τον αμφιβληστροειδή, τα σημάδια της υψηλης αρτηριακής πίεσης τα φαίνονται στις κόκκινες περιοχές της αιμορραγίας στα μάτια.
Η κυκλοφορία του ματιού είναι παρόμοια με την κυκλοφορία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια αναπτύσσονται από τον εγκεφαλικό ιστό. Για αυτό το λόγο οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να είναι το προειδοποιητικό σημάδι σχετικά με τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κάποιου και γενικά στο σώμα του. Παρόλα αυτά, επειδή οι αλλαγές στα μάτια μπορεί να επηρεάζονται και από άλλα προβλήματα θα πρέπει να γίνεται εξέταση από παθολόγο και να γίνεται έλεγχος με πιεσόμετρο.
Για να διαγνωστεί κάποιος με υψηλή αρτηριακή πίεση μόνο με μια απλή εξέταση ματιού, οι οπτικοί θα πρέπει να αναζητήσουν υγρά στο εσωτερικό του ματιού (τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο), φλεγμονή και δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί επίσης να μετρούν την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια για να προβλέψουν ποιος διατρέχει μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών ασθενειών.
Σε κάθε περίπτωση η εξετάση αυτή δεν αντικαθιστά τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε γενικά για τα μάτια στον οφθαλμίατρο.