Το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μία ενεργή λοίμωξη είναι πιθανότατα ο ένοχος για το σύνδρομο LONG COVID, αναφέρει μία πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση μελετών.
Οι ιοί προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, όπως η γρίπη και η COVID-19 που μπορούν να οδηγήσουν από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα μέσα από τις πρώτες εβδομάδες της λοίμωξης. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως περνάνε μέσα σε λίγες εβδομάδες, κάποιες φορές με τη χρήση φαρμάκων. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι βιώνουν επίμονα συμπτώματα που διαρκούν από μήνες έως και χρόνια. Το γιατί αναπνευστικές ασθένειες μπορούν να μετατραπούν σε χρόνιες ασθένειες είναι ακόμα ασαφές.
Μία πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση μελετών σε αυτόν τον τομέα, διαπίστωσε ότι γίνεται πιο ξεκάθαρο πώς ίσως το σύνδρομο LONG COVID και παρόμοιες παθήσεις δεν οφείλονται σε μία ενεργή ιιική λοίμωξη αλλά σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η λειτουργεία των πνευμόνων όταν είμαστε υγιείς και όταν νοσούμε
Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε αδράνεια όταν δεν υπάρχει ενεργή λοίμωξη είναι απαραίτητο για να μπορούν οι πνεύμονές σας να λειτουργούν βέλτιστα.
Η αναπνευστική οδός σας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το εξωτερικό σας περιβάλλον, λαμβάνοντας περίπου 5 έως 8 λίτρα (1,3 έως 2 γαλόνια) αέρα – και τις τοξίνες και τους μικροοργανισμούς σε αυτό – κάθε λεπτό. Παρά τη συνεχή έκθεση σε πιθανά παθογόνα και επιβλαβείς ουσίες, το σώμα έχει εξελιχθεί ώστε να διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε αδράνεια στους πνεύμονες . Στην πραγματικότητα, οι αλλεργίες και οι καταστάσεις όπως το άσθμα είναι υποπροϊόντα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτές οι υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν συστολή των αεραγωγών σας και να δυσκολέψουν την αναπνοή. Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν θεραπεία για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια μιας ενεργού μόλυνσης, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν οι ιοί μολύνουν την αναπνευστική οδό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στρατολογούνται στους πνεύμονές σας για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Αν και αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη του ιού από το σώμα σας, η δραστηριότητά τους συχνά οδηγεί σε παράπλευρη βλάβη στον πνευμονικό ιστό σας. Μετά την απομάκρυνση του ιού, το σώμα σας ρίχνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να δώσει στους πνεύμονές σας την ευκαιρία να ανακάμψουν.
Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ποικιλία εξειδικευμένων βλαστοκυττάρων στους πνεύμονες που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε όλους σχεδόν τους διαφορετικούς τύπους κυττάρων στους πνεύμονες ανάλογα με τα σήματα που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους. Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τον εξέχοντα ρόλο που παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην παροχή σημάτων που διευκολύνουν την ανάκαμψη των πνευμόνων. Αλλά αυτά τα σήματα μπορούν να παράγουν περισσότερα από ένα αποτέλεσμα. Μπορούν όχι μόνο να ενεργοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα, αλλά και να διαιωνίσουν τις βλαβερές φλεγμονώδεις διεργασίες στον πνεύμονα. Επομένως, το σώμα σας ρυθμίζει αυστηρά πότε, πού και πόσο έντονα γίνονται αυτά τα σήματα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά.
Αν και οι λόγοι είναι ακόμα ασαφείς, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μετά τη μόλυνση και συνεχίζουν να παράγουν μόρια που βλάπτουν τους ιστούς πολύ μετά την αποβολή του ιού. Αυτό όχι μόνο βλάπτει περαιτέρω τους πνεύμονες, αλλά παρεμποδίζει επίσης την αναγέννηση μέσω των μόνιμων βλαστοκυττάρων του πνεύμονα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νόσο, όπως παρατηρείται σε αρκετές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19 , του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) , του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του κοινού κρυολογήματος.
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού σε χρόνιες ασθένειες
Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διαφορετικά είδη ανοσοποιητικών κυττάρων εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών μετά από αναπνευστικές ιικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ένα συγκεκριμένο τύπο ανοσοποιητικών κυττάρων, τα φονικά Τ κύτταρα, ως πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στις χρόνιες ασθένειες.Τα συγκεκριμένα κύτταρα ειδικεύονται στο να σκοτώνουν μολυσμένα κύτταρα είτε αλληλοεπιδρώντας κατευθείαν μαζί τους είτε παράγοντας επιβλαβή μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες.
Τα φονικά Τ κύτταρα είναι απαραίτητα για να εμποδίσουν τον ιό να διαδοθεί στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μίας ενεργούς λοίμωξης. Η επίμονη παρουσία τους στους πνεύμονες μετά την ανάρρωση από τη λοίμωξη, όμως, συνδέεται με μειωμένη αναπνευστική λειτουργία. Επιπλέον, ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απομάκρυνση των φονικών Τ κυττάρων από τους πνεύμονες μετά τη λοίμωξη ίσως βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων την ανοικοδόμηση ιστών.
Ένας άλλος τύπος ανοσοκυττάρων που εμπλέκονται επίσης στην καταπολέμηση των αναπνευστικών λοιμώξεων ονομάζονται μονοκύτταρα. Αυτά παράγουν κυτοκίνες που καταστρέφουν τους ιούς και τους ιστούς. Η έρευνα έχει βρει ότι αυτά τα κύτταρα συνεχίζουν επίσης να συσσωρεύονται στους πνεύμονες ασθενών με LONG COVID-19 και προάγουν ένα προφλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη.
Θεραπείες με στόχο το ανοσοποιητικό σύστημα
Η κατανόηση των ανοσολογικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη LONG COVID-19 είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός ταχέως επιδεινούμενου προβλήματος δημόσιας υγείας . Ο εντοπισμός των λεπτών διαφορών στον τρόπο με τον οποίο τα ίδια κύτταρα του ανοσοποιητικού που σας προστατεύουν κατά τη διάρκεια μιας ενεργού μόλυνσης μπορούν αργότερα να γίνουν επιβλαβή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση της LONG COVID-19.
Mε βάση τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι θεραπείες που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID-19. Πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο για την COVID-19, αλλά και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που οδηγούν επίσης σε χρόνια νόσο.