Ιταλία: 93 νέοι γιατροί ορκίστηκαν με τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη – Η τελετή αναβίωσης στην Παβία
Το ιστορικό -για την επιστήμη της Ιατρικής- Πανεπιστήμιο της Παβίας (University of Pavia), της αρχαίας πόλης -την οποία διατρέχει ο παραπόταμος του Πάδου, Τιτσίνο- στα νότια του Μιλάνου της Ιταλίας, υποδέχθηκε τις προηγούμενες μέρες το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την ιπποκρατική φιλοσοφία, με σειρά εκδηλώσεων που είχαν ως επίκεντρο την αναβίωση του “αυθεντικού Όρκου του Ιπποκράτη”, του πατέρα της Ιατρικής.
Η Παβία της Ιταλίας ήταν ένας ακόμη σταθμός του ταξιδιού της ιπποκρατικής φιλοσοφίας και της διάδοσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στις επιστήμες, στις χώρες του κόσμου, που συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στο πλαίσιο αυτό, ενενήντα τρεις (93) νέοι γιατροί, που μόλις αποφοίτησαν από το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Παβίας παρέλαβαν -μαζί με τον πτυχίο τους- τον πάπυρο με τον “αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη” στα αρχαία ελληνικά, σε μία λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στο Θέατρο Φρατίνι (Teatro Fraschini).
Η τελετή απόδοσης του “αυθεντικού όρκου” του Ιπποκράτη περιελάμβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω.
Ενώ για τις ανάγκες της αναβίωσης παρέστη ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος αναπαριστά τον Ιπποκράτη, αλλά και οκτώ νεαρές φοιτήτριες και μαθήτριες από την ελληνική ομογένεια της Παβίας, οι οποίες παρέστησαν τις ιέρειες ντυμένες με ειδικά άμφια.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο “αυθεντικός Όρκος του Ιπποκράτη” είναι ένα από τα κείμενα που αποδίδονται στον Ιπποκράτη και θεωρείται μνημείο ιστορικής και ηθικής αξίας.
Την αναβίωση του και μαζί με αυτήν, τη διάδοση της Ιπποκρατικής ιατρικής σκέψης και φιλοσοφίας, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, επιδιώκει το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
Ο Προέδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε στην ομιλία του την ανάγκη να επικρατήσουν ξανά οι ιπποκρατικές αρχές και αξίες στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης, ενώ πρόσθεσε πως “όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο, δεν μπορεί να γίνει γιατρός”
“Είναι σίγουρο, το να μπορείς να σώζεις ανθρώπινες ζωές, αλλά συγχρόνως και να δίνεις τη δυνατότητα διατήρησης της ζωής στον κάθε πολίτη είναι πολύ σημαντικό”, υπογράμμισε και απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς, πρόσθεσε πως η ιατρική επιβάλλεται να συμβαδίζει με την ηθική. Και σ’ αυτό συμβάλει ο πατέρας της Ιατρικής και της Ηθικής ο Ιπποκράτης.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεταλαμπάδευση των ιπποκρατικών αξιών στους νέους επιστήμονες.
“Είμαστε πολύ συγκινημένοι βλέποντας την μεγάλη ανταπόκριση των νέων συναδέλφων μας στην ιπποκρατική ιδέα και το ανθρωποκεντρικό ήθος του Ιπποκράτη. Είμαστε εδώ για να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες του στους νέους επιστήμονες, να διαδώσουμε τις αρχές του και να πείσουμε τους νέους γιατρούς πως η αγάπη για τον άνθρωπο, προηγείται πάντα της άσκησης της ιατρικής επιστήμης”.
“Η πρωτοβουλία τοποθέτησης προτομών, συμπλήρωσε ο Κ. Πάντος, ανοίγει νέους δρόμους και συνεργασίες με γιατρούς και ιδρύματα του εξωτερικού», προσθέτοντας πως “το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών θα συνεχίσει την παράδοση αυτή στις Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού, με σκοπό την προώθηση της ιπποκρατικής σκέψης και του ιατρικού τουρισμού”.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον Περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, Κωνσταντίνο Πάντο και τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας.
Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στον Βοτανικό Κήπο της Παβίας
Το πρωί της Πέμπτης (8/9), ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου φύτεψαν σε ειδική εκδήλωση τον “πλάτανο του Ιπποκράτη” στον Βοτανικό Κήπο της Παβίας.
Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση, που μιμείται το αυθεντικό δέντρο το οποίο βρίσκεται στην Κω, κάτω από τη σκιά του οποίου -σύμφωνα με την παράδοση- ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του.
Παρόντες ήταν, ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβίας, κ. Μάρκο Μπενάτσο, ο επίτιμος πρόξενος του Μιλάνου κ. Σάκκαρης ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Παβία, Γιώργος Μπακάγιας, ο αντιπρόεδρος Νικόλας Τσαμπάς, και πολλά μέλη της ιδιαίτερα ενεργής και “δεμένης” ελληνικής κοινότητας, που αποτελείται από τους γιατρούς: Νίκο Γερούτη, Άννα-Μαρία Γκουγκουλίτσα και τα μέλη, Μαρία Καισσαρεύς, Αλέκος Τσαντίνης κ.α.