Οι εξαρτήσεις των γονέων σχετίζονται με την κατάθλιψη των παιδιών στην ενήλικη ζωή
Τα παιδιά των γονέων που ήταν εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες ή στο αλκοόλ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Research, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των εθισμών των γονέων και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 6,268 ενηλίκων, που συμμετείχαν στην καναδική έρευνα για την Κοινοτική Υγεία του 2005. Από τους συμμετέχοντες, οι 312 είχαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο εντός του έτους που προηγήθηκε της έρευνας και οι 877 ανέφεραν ότι όταν ήταν κάτω από την ηλικία των 18 ετών και ζούσαν ακόμα στο σπίτι τους, τουλάχιστον ένας από τους γονείς τους έπινε ή έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών «τόσο συχνά ώστε να προκαλούνται προβλήματα στην οικογένεια».
Τα αποτελέσματα επισημαίνουν ότι τα άτομα που οι γονείς τους ήταν εθισμένοι στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη φυλή, οι εξαρτήσεις των γονέων συσχετίστηκαν με περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες με την κατάθλιψη κατά την ενήλικη ζωή, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Esme Fuller-Thomson και η πρόεδρος της έδρας της Κοινωνικής Εργασίας του τμήματος Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που κυμαίνονταν από την παιδική κακοποίηση και την ανεργία των γονέων μέχρι και συμπεριφορές υγείας των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, βρήκαμε ότι οι εξαρτήσεις των γονέων συσχετίστηκαν με 69% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή» εξηγεί ο Fuller-Thomson.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτιώδη σχέση μεταξύ των εθισμών των γονέων και της κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.
Ένας από τους συγγραφείς, ο Robyn Katz υποστηρίζει ότι «είναι πιθανό η παρατεταμένη και αναπόφευκτη ένταση που προκαλεί ο εθισμός των γονέων να αλλάζει μόνιμα τον τρόπο που τα παιδιά αντιδρούν στο στρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μια σημαντική παράμετρος για μελλοντική έρευνα είναι να διερευνήσουν πιθανές δυσλειτουργίες στη παραγωγή κορτιζόλης – την ορμόνη που μας προετοιμάζει για «φυγή ή μάχη» – η οποία μπορεί να επηρεάζει την μετέπειτα ανάπτυξη της κατάθλιψης».
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις συνέπειες του εθισμού από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μεταξύ των γενεών και τονίζουν την ανάγκη σχεδιασμού παρεμβάσεων που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία» υποστηρίζει ο καθηγητής Fuller-Thomson. «Ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, τα παιδιά που βιώνουν τοξικό στρες στο σπίτι, μπορούν να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή συμμετοχή διαφόρων ενηλίκων που εμπλέκονται στη φροντίδα τους, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων – γιαγιάδων, δασκάλων, προπονητών, γειτόνων και κοινωνικών λειτουργών. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η επαφή με έναν καταδεκτικό και τρυφερό ενήλικα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή, σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε εθισμούς των γονέων, γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτές οι σχέσεις φροντίδας προάγουν την υγιή ανάπτυξη και ρυθμίζουν το στρες».
Πηγη: neaygeia.gr