Βασίλης Κικίλιας: Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς που χάθηκαν- Ποια κατάσταση επικρατεί στις ΜΕΘ

Ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, μίλησε για την διαδικασία που θα ακολουθήσει για τους εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, καθώς και για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο θα ενημερωθούν οι πολίτες που έχασαν το ραντεβού τους λόγω της κακοκαιρίας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (17.02).

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως εμβολιάστηκαν όσοι είχαν καταφέρει να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά την κακοκαιρία, ενώ παράλληλα «έτρεξε» μια μεγάλη επιχείρηση 24 ωρών έτσι ώστε να μην χαθούν δόσεις εμβολίων που είχαν βγει από τη βαθιά κατάψυξη.

«Εμβολιασμοί στις φυλακές και τις δομές έγιναν ως τις 03:00 τα ξημερώματα για να μην χαθούν δόσεις. Στην Αμυγδαλέζα εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι μέχρι αργά. Στα εμβολιαστικά κέντρα και τα νοσοκομεία εμβολιάστηκαν ένστολοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί μέχρι σήμερα το πρωί. Η κρατική μηχανή λειτούργησε, έγινε προσπάθεια να προφυλάξουμε τους συμπολίτες μας αλλά και να μην χαθούν οι δόσεις», ανέφερε.

Όσον αφορά την κατάσταση στις ΜΕΘ, αύμφωνα με τον υπουργό Υγείας από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, είναι κατειλημμένεςοι 873 και παραμένουν ελεύθερες 449από αυτές. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ – Covid, από τις 656 συνολικά διαθέσιμες, είναι ελεύθερες οι 305 από αυτές καθώς οι 351 από αυτές φιλοξενούν ασθενείς.

Σχετικά με την Αττική, από τις 559 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν είναι κατειλημμένες οι 489 και 110 παραμένουν ελεύθερες, ενώ σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ – Covid,από τις 240 που υπάρχουν είναι κατειλημμένες οι 204 και παραμένουν κενές 36 από αυτές.

«Θέλω να επαναλάβω και σε σχέση με τον ιό της γρίπης, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος με αναπνευστικές λοιμώξεις, πως σε άλλα χρόνια υπήρχαν 30 ως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να δυναμώσει το σύστημα υγείας. Προσθέσαμε πάνω από 9.000 υγειονομικούς για να λειτουργήσουμε υπερπολλαπλάσια και πιο ποιοτικά το σύστημα υγείας».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θέλησε να στείλει μήνυμα για την αιμοδοσία και έκανε έκκληση σε όποιος έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή καθώς αποτελεί «δώρο ζωής», όπως ανέφερε. «Θα ήθελα να κλείσω μιλώντας για ένα λεπτό για την αιμοδοσία. Τη θεωρώ πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης. Θέλω να καταθέσω την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δώσουμε αίμα, όποιος μπορεί είναι ένα δώρο ζωής για τους συμπολίτες μας. Ευχαριστώ τις περιφέρειες και του δήμους που διοργανώνουν αιμοδοσίες, είναι σημαντικό και σώζουν ζωές», ανέφερε.