Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων.
Προσβάλλει συνήθως τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και γίνεται πιο θανατηφόρος όσο αυξάνει η ηλικία.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση σχεδιασμένη για να εντοπίζει τον καρκίνο του ενδομητρίου.
Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια- συμπτώματα που θα σας δείξουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και αυτά είναι τα εξής:
- Ανεξήγητη κολπική αιμορραγία: Είναι το πιο κοινό σημάδι του καρκίνου του ενδομητρίου, καθώς εκδηλώνεται στο 90% των περιπτώσεων. Εάν είστε στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση και χρησιμοποιείτε σερβιέτες, είναι μη φυσιολογικό σύμπτωμα που πρέπει να διερευνηθεί. Οι νεότερες γυναίκες με περιόδους πιο «βαριές» απ’ ότι συνήθως, μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και με αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πρέπει επίσης να συμβουλευτούν γιατρό.
- Περίεργες εκκρίσεις: Είναι φυσιολογικό να έχετε κολπικές εκκρίσεις, αλλά αν η ποσότητ α ή το χρώμα τους σας ξενίζει, καλό είναι να το ελέγξετε. Αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, φυσιολογικά οι εκκρίσεις σταματούν εντελώς.
- Πόνος στην πύελο που δεν υποχωρεί: Ο πόνος δεν αποτελεί κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου. Αν όμως υπάρχει διόγκωση της μήτρας λόγω του καρκίνου είναι πιθανό να πονάτε ή να έχετε κράμπες στην περιοχή της πυέλου. Ο πόνος μπορεί να γίνεται εντονότερος στη διάρκεια του σεξ ή όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.
- Επιτακτική ούρηση: Η πίεση που ασκείται στην πύελο λόγω της πάθησης μπορεί να είναι η αιτία των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλεί συχνοουρία, δυσκολία κατά την ούρηση και πόνο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα και πόνο κατά την αφόδευση.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους είναι σπάνια και όταν συμβαίνει αποτελεί ένδειξη ότι ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εάν έχετε και άλλα γυναικολογικά συμπτώματα, πρέπει να δείτε γιατρό επειγόντως.